Skoraj polovica gospodinjstev v Sloveniji v kurilni sezoni ohranja dnevno temperaturo v bivalnih prostorih med 21 in 22 stopinjami Celzija.

V dveh letih pa se je povečalo število gospodinjstev, ki so znižala povprečno dnevno temperaturo. V primeru, da je v stanovanju pretoplo, raje zmanjšajo gretje, kot odpirajo okna, kaže raziskava Reus. V Sloveniji je povprečna idealna temperatura le okoli 130 dni na leto, v preostalih dnevih pa jo je treba umetno vzdrževati. Kurilna sezona traja več kot polovico leta, zato je temperatura v prostorih pomemben dejavnik, ki v dobri meri vpliva na stroške gretja. 

Vsaka dodatna stopinja nad 20 stopinj zviša stroške gretja za približno šest odstotkov, so zapisali v družbi Informa Echo, ki je izvedla raziskavo, poroča STA. 

Lani so zaznali dva pozitivna trenda

V primerjavi z letom 2015 se je za štiri odstotne točke povečal delež gospodinjstev, ki vzdržujejo dnevno temperaturo med 19 do 20 stopinjami, za štiri odstotne točke pa se je zmanjšal delež tistih, ki vzdržujejo dnevno temperaturo med 21 in 22 stopinjami. Ob tem štiri petine vprašanih trdi, da kadar je v stanovanju pretoplo, raje zmanjšajo gretje, kot da bi odprli okno, poroča STA. 

V primerjavi z letom 2015 so zaznali povišanje običajne nočne temperature, saj je padel delež gospodinjstev, ki v hiši ali stanovanju vzdržujejo med 17 in 18 stopinj, in narasel delež tistih, ki vzdržujejo temperaturo med 19 in 20 stopinjami.

Nižje temperature v gospodinjstvih

V skoraj polovici gospodinjstev je običajna dnevna temperatura v času kurilne sezone med 21 in 22 stopinjami. V slabi četrtini je dnevna temperatura med 19 in 20 stopinjami in v enakem deležu med 23 in 24 stopinjami.

Običajna nočna temperatura v domovih med kurilno sezono je pri več kot tretjini anketiranih gospodinjstev med 17 in 18 stopinjami, pri slabi tretjini med 19 in 20 stopinjami. Skoraj enak delež gospodinjstev vzdržuje nočno temperaturo med 8 in 16 stopinjami (14 odstotkov) in med 21 in 22 stopinjami (11 odstotkov).

Višje temperature v stanovanjih v pomurski in koroški regiji

Nižje dnevne temperature od 18 stopinj vzdržujejo predvsem gospodinjstva z majhnim številom članov in v obalno-kraški in goriški regiji. Višje temperature od 23 stopinj pa vzdržujejo predvsem gospodinjstva z otroki ter v koroški in pomurski regiji, poroča STA. 

Raziskava Reus 2017, katere glavni sofinancer je Borzen, predstavlja sedmi val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije, ki jo Informa Echo v sodelovanju s partnerji izvaja od leta 2009.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice