Foto: Jure Banfi
Znana je lestvica stotih najvplivnejših Slovencev. Na vrhu je predsednik vlade Janez Janša, takoj za njim pa predsednik UEFA Aleksander Čeferin. Na katerem mestu najdemo prvega Mariborčana?

Lestvico 100 najvplivnejših Slovencev, ki je izšla v reviji Reporter, je sestavilo njihovo uredništvo, kriteriji pa so bili vpliv, ki izvira iz posameznikovega položaja in njihove ocene neformalnega vpliva. 

Kot so zapisali, pri predstavnikih civilne družbe se vpliv posameznikov le stežka primerja z vplivom politikov in gospodarstvenikov, a odloča tudi njihova neformalna moč in predvsem ugled, ki ga imajo v družbi.

Najvplivnejši Janša, sledi Čeferin

Naziv najvplivnejšega Slovenca je dobil aktualni predsednik vlade Janez Janša, ki je pred dnevi dobil še deveti mandat predsednika SDS. Takoj za njim je predsednik UEFA Aleksander Čeferin, ki je spomladi uspel zatreti nogometni udar dvanajstih superligašev. 

Na tretjem mestu je tokrat predsednik države Borut Pahor, sledi mu predsednik NSi  in minister za obrambo Matej Tonin, prvo peterico pa zaključuje gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek

Med prvimi desetimi so tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, minister za zunanje zadeve Anže Logar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za finance Andrej Šircelj in minister za zdravje Janez Poklukar.

Med najvplivnejšimi Slovenci tudi Arsenovič

Na lestvici stotih najvplivnejših Slovencev seveda najdemo tudi Mariborčane. Najvišje od vseh je poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki je pristal na 15. mestu. Takoj za njim, na 16. mestu, je generalni državni tožilec Drago Šketa

Za njima nato dolgo ni nobenega Mariborčana, šele na 65. mestu je Miha Škerbinc, poveljnik sil v poveljstvu sil Slovenske vojske. Evropska poslanka Ljudmila Novak zaseda 77. mesto.

Med najvplivnejše Slovence se je uvrstil tudi mariborski župan. Saša Arsenovič je na 82. mestu. 

Reporter pojasnjuje, da se je Arsenoviču uspelo na sedežu mestne občine sestati s predsednikom vlade Janezom Janšo, kasneje pa je Maribor doletel še obisk celotne vlade.

Lestvico na 100. mestu zaključuje Rok Snežič, doktor davčnih utaj in neformalni svetovalec predsednika vlade.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Cefur

Nisu svi Slovenci (nepreverjen)

ma ima i ove koji nisu slovenaci negu iz ex-jugoslavije

Potrebno vrijeme (nepreverjen)

24sata/zabava/regular/2021-07-04

Jeb (nepreverjen)

Reporter .....hahaha pornopolitanti .

pohorskisvizec (nepreverjen)

Kaj pa če arsota vidiš v mestu na biciklu, si tudi vpliven? Samo vpr.

kelnarović (nepreverjen)

To sem bil pa jaz

4 prste ti (nepreverjen)

tri prste ... barabinc
dva prsta ... cigan
en prst ... muslo

In reply to by kelnarović (nepreverjen)

Lepec (nepreverjen)

VSI MI DOL NAJBOLJ PA FAŠIST JAJO - PSIHO - DREKONJA - SMRAD - GNOJ!!!!

pohorskisvizec (nepreverjen)

Lepec, si vzel tablete?

Starejše novice