Glede na to, da se novo študijsko leto vztrajno bliža, smo se obrnili na Univerzo v Mariboru in preverili, kako bo zaradi novega koronavirusa tokrat potekal študijski proces.

Na Univerzi v Mariboru že na začetku poudarjajo, da manj kot mesec dni pred novim študijskim letom navodil z Ministrstva za šolstvo ni prejela še nobena univerza, prav tako ne smernic, kako izvajati študijski proces v novem letu.

»Pričakujemo, da bomo natančne smernice glede izvedbe pedagoškega procesa v študijskem letu 2020/21 dobili kaj kmalu, na podlagi teh pa bomo dali fakultetam Univerze v Mariboru ter študentom informacijo o pričetku študijskega leta ter o modelu izvedbe pedagoškega procesa, ki ga bomo v tem študijskem letu izvajali,« pravi Alenka Ribič, samostojna svetovalka za promocijo Univerze v Mariboru.

Kljub temu se bo novo študijsko leto na Univerzi v Mariboru, tako kot na ostalih visokošolskih zavodih, ne glede na način izvedbe, pričelo 1. oktobra.

Hibridni model pedagoškega procesa

Na Univerzi v Mariboru si v čim večji meri prizadevajo za normalizacijo izvedbe pedagoškega procesa, zato bo pedagoški proces v prihodnjem študijskem letu kombinacija procesa v živo v prostorih fakultet ter dela na daljavo.

»Kot enega izmed možnih načinov poučevanja, ki bi bil primeren za prihajajoče študijsko leto na Univerzi v Mariboru, vidimo kombinacijo oziroma hibrid, kar pomeni, da se del študijskih obveznosti izvede oddaljeno, drugi del pa s fizično prisotnostjo študentov v prostorih fakultet. Tako imenovani kombinirani oziroma hibridni način pedagoškega procesa ne pomeni enega tedna predavanj in treh tednov dela od doma, pač pa pomeni kombinirano izvedbo akreditiranih študijskih programov tako v živo kot na daljavo,« poudarjajo na Univerzi v Mariboru.

O načinu študija bo odločala posamezna fakulteta

Trenutna pristojnost odločanja o tem, na kakšen način bo potekal pedagoški proces na posamezni članici Univerze v Mariboru, pa je odvisen od odločitve vodstva posamezne fakultete.

»V vsakem primeru bodo študentje posameznih študijskih programov seznanjeni z vsebinami, ki se ne izvajajo na daljavo in je prisotnost v kraju opravljanja laboratorijskih ali kliničnih vaj nujna in obvezna,« dodaja Ribičeva.

Na Univerzi v Mariboru se tako pedagoški proces na vseh fakultetah ne bo odvijal na enak način, saj so fakultete in strokovna področja zelo raznorodna. Načrtovanje pedagoškega procesa bo odvisno tudi od materialnih pogojev na fakultetah, kadrovske zasedbe ter finančnih možnosti za izvedbo in prilagajanje.

»Pri načrtovanju pedagoškega procesa bodo vodstva fakultet samostojna, na Univerzi v Mariboru bomo izvedbo spremljali in analizirali,« razlaga Ribičeva.

Kako se na Univerzi v Mariboru pripravljajo na novo študijsko leto?

»Trenutno pripravljamo navodila za izvedbo novega študijskega leta in se pogovarjamo o več možnostih, kako zavarovati študente in zaposlene na Univerzi v Mariboru, vendar ob ustrezni izpeljavi vseh študijskih programov in zagotovitvi kvalitete ter nivoja znanja,« pravi Ribičeva.

Možni načini izvajanja študijskega procesa so namreč v celoti odvisni od zmožnosti upoštevanja veljavnih smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih bo morala Univerze v Mariboru dosledno upoštevati pri organizaciji študijskega procesa in ki določajo, ali ter v kakšnem obsegu je fizična prisotnost študentk in študentov v prostorih fakultet univerze mogoča.

»Smernice za izvajanje pedagoškega procesa se bodo najbrž spreminjale, zato bo potrebno prilagajanje študijskega procesa skozi celotno študijsko leto. Smernice izvedbe pedagoškega procesa bodo vsebovale možnosti, ki jih bomo uporabili za organizacijo pedagoškega procesa v skladu z epidemiološko sliko zaradi širjenja nalezljive bolezni,« zaključujejo na Univerzi v Mariboru.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

TREBA GA JEBAT
IN NIČ JESTI DATI

Starejše novice