Na Osnovni šoli Markovci so umaknili oglas za kombinirano delovno mesto čistilke in pomočnice vzgojiteljice. Zatrjujejo, da je prišlo do pomote.

Na portalu Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje je v teh dneh pozornost znova vzbudil nenavaden oglas za delovno mesto. V Osnovni šoli Markovci so namreč iskali osebo, ki bi delala kot pomočnik vzgojitelja, hkrati pa čistila prostore. Tak primer neprimernega kombiniranja delovnih mest je nazadnje bil tudi v šentiljski osnovni šoli.

Na straneh zavoda za zaposlovanje je bil tako objavljen oglas, v katerem so iskali pomočnika vzgojitelja za 40 odstotkov delovnega časa in čistilko za 60 odstotkov delovnega časa.

Ravnatelj: Prišlo je do pomote

Tako osebo so v vrtcu v Markovcih že zaposlovali. Nekaj časa je čistila prostore, preostanek delovnega časa pa delala kot pomočnik vzgojitelja. Pred časom je ta oseba delovno mesto zapustila, zato zdaj morajo poiskati novo. A ravnatelj OŠ Markovci poudarja, da je prišlo do pomote.

»Glede na to, da je v lanskem letu bila ta problematika izpostavljena v Šentilju, sem naročil strokovnim službam, da moramo razpis objaviti ločeno,« pravi Ivan Štrafela, ravnatelj OŠ Markovci.

Objavljen nov oglas

Stari oglas, ki je v eni osebi iskal pomočnik vzgojitelja in čistilca, je zdaj umaknjen. Šola je po ugotovljeni zmoti že objavila novega. Zdaj na Osnovni šoli Markovci iščejo dve osebi - čistilko in pomočnico vzgojiteljice, vsako za polovični delovni čas.

»Ko smo bili o tem obveščeni, smo nemudoma ta razpis umaknili in objavili drugega. Ločeno za čistilko in ločeno za pomočnico vzgojiteljice. Tako bomo tudi zaposlili dve osebi. Vsako delo je častno, naš namen pa nikakor ni bil razvrednotenje dela v šolstvu,« še razlaga Štrafela.

Takšne kombinacije niso primerne

Predsednica predšolske konference SVIZ za predšolsko vzgojo Marjana Kolar je povedala, da se tu in tam pojavijo podobne cvetke, ampak, da po navadi to ni praksa. Po njenih izkušnjah ravnatelji spoštujejo svoje zaposlene in vedo, kam naj katerega zaposlijo.

Kaj pa meni na kombinirano delovno mesto čistilke in pomočnice vzgojiteljice?

»To vsekakor razvrednoti poklic pomočnice vzgojiteljice. Vsako delo je cenjeno enako, a takšne kombinacije se lahko delajo samo v primerljivih poklicih. To je enako, kot če bi bila na primer medicinska sestra pol časa čistilka,« je še povedala Kolarjeva.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow80 (nepreverjen)

Če nekdo želi biti zaposlen s takšno kombinacijo poklicev, potem s tem ni prav nič narobe. Če rečemo, da taka kombinacija ni v redu, s tem stigmatiziramo poklic čistilke. To je dejansko narobe.

Starejše novice