Vir: Wikipedia, Konjunktivitis
Bralka, mati vrtčevskega otroka, nas je opozorila na vnetje očesne veznice, ki razsaja med otroci. Okužba se hitro prenese tudi na odrasle.

Včeraj se je na nas obrnila bralka, ki ima majhnega otroka v enem izmed vrtcev v občini Moravske Toplice. Kot nam je povedala, je njen otrok zbolel za vnetjem oči oziroma vnetje očesne veznice. Gre za močno nalezljivo vnetje, otrok pa je okužbo domnevno staknil v vrtcu, kjer naj bi bilo okuženih več otrok. Okuženega boste najlažje spoznali po močno krvavo rdečih očeh. Čeprav gre za predvsem otroško bolezen, so zanjo dovzetni tudi odrasli, predvsem za virusno obliko bolezni.

Starši kljub bolezni otroke vozijo v vrtec

K hitremu širjenju bolezni med otroki precej pripomorejo starši, ki otroka vozijo v vrtec, kljub temu, da vedo za njegovo bolezen. Ta se tako hitro širi predvsem med otroki v vrtcih, pa tudi šolah. Kot smo izvedeli, naj bi v omenjenem vrtcu okužbo staknilo že več otrok, v nekaterih primerih pa se je okužba prenesla tudi na njihove starše.

V Avstriji prava epidemija virusnega očesnega vnetja

Kot poročajo avstrijski mediji, se naši severni sosedje soočajo s pravo epidemijo virusnega vnetja očesne veznice oziroma očesne gripe, kot jo imenujejo. Velike težave z razsajanjem bolezni imajo predvsem v šolah in vrtcih.

Zelo nalezljiva otroška bolezen

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, sluznice, ki pokriva veke in sprednji del zrkla do roba roženice. Je zelo pogosto, neprijetno, a ponavadi nenevarno vnetje. Največkrat je posledica virusne ali bakterijske okužbe. Bolezenski znaki so odvisni od tega ali gre za virusno ali bakterijsko okužbo.

Bakterijsko vnetje oči

Pri bakterijskem konjunktivitisu je oko pordelo, boleče in skeleče. Vneto je eno ali obe očesi, v začetku ponavadi le eno. Zjutraj je oko ponavadi zlepljeno, prisoten je izcedek rumene ali zelene barve. Bakterijsko vnetje se zdravi z antibiotičnimi kapljicami ali mazilom, ki skrajšajo potek bolezni in kužnost bolnika.

Virusno vnetje oči

Virusno vnetje se ponavadi pojavi najprej na enem očesu, zaradi velike nalezljivosti pa se lahko prenese tudi na drugo oko. Oko je pordelo, občutljivo na svetlobo, izcedek pa je voden. Virusni konjunktivitis je zelo nalezljiv, bolnik je kužen od 10 do 12 dni, od začetka simptomov in dokler je prisoten izcedek iz oči. Do spontane ozdravitve pride običajno v 2 do 4 tednih. Za zdravljenje virusnega konjunktivitisa ni učinkovitih specifičnih zdravil, pri zdravljenju lajšamo simptome.

Kako preprečimo širjenje vnetja očesne veznice

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili nekaj napotkov, s katerimi lahko preprečimo širjenje tako virusnega, kot bakterijskega vnetja očesne veznice.

  • Potrebno se je izogibati dotikanja oči z rokami.
  • Umivanje rok lahko znatno zmanjša prenos obeh vrst konjunktivitisa, kar pa je v vrtcih in pri mlajših otrocih težko nadzirati. Zato ta ukrep pri širjenju konjunktivitisa v kolektivu ni zanesljiv in učinkovit.
  • Izogibanje izmenjavi brisač.
  • Temeljito čiščenje igrač, ki so onesnažene z izločki otrok.
  • Pogosto čiščenje površin, igrač in predmetov, ki se jih otroci pogosto dotikajo.
  • V času obolenja se izogibamo plavalnih bazenov. 

Otroci z okužbo ne smejo v vrtec

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da sta dosledno umivanje rok in to, da okuženih otrok ne vozimo v vrtec, trenutno edina načina za nadzorovanje širjenja virusnega vnetja v okoljih, kot sta vrtec in šola. Otrok z virusno okužbo je kužen od 10 do 12 dni, od začetka simptomov in dokler je prisoten izcedek iz oči, zato ta čas naj ne obiskujejo vrtca. Nekoliko drugače je v primeru bakterijskega vnetja. Otrok s tovrstno okužbo se lahko v vrtec vrne že 48 ur po pričetku zdravljenja z ustreznim antibiotikom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice