Po tem ko se je mariborsko odpadno blato začasno odlagalo na deponiji v Dogošah, je podjetje Surovina zdaj pridobilo ustrezna dovoljenja za izvoz odpadnega blata v tujino. Od 2. julija se odpadno blato izvaža na Slovaško.

Spomnimo. Težave z odvozom odpadnega blata je povzročilo zaprtje mej za tovorni promet s sosednjimi državami. Zaradi zaprtja madžarskega trga za uvoz odpadnega blata, kamor je potovalo tudi mariborsko odpadno blato, je morala Energetika Maribor, ki za Mestno občino Maribor izvaja to dejavnost, poiskati rešitev, kam odložiti blato, ki se proizvede v Centralni čistilni napravi.

Najdena je bila začasna rešitev

Surovina je znova prevzela odpadno blato iz Centralne čistilne naprave in ga začela odlagati na začasni deponiji ob Centralni čistilni napravi v Dogošah. Zaprtje mej je vplivalo tudi na znatno povišanje cen ravnanja z odpadnim blatom.

Namesto dotedanjih 57 evrov na tono blata je po pogajanjih Surovina namreč ponudila ceno 169 evrov na tono, kar pomeni, da so se položnice za povprečno gospodinjstvo podražile za tri in pol evra.

Odpadno blato se je v tem času iz Centralne čistilne naprave začasno skladiščilo v Dogošah, kar pa je pri prebivalcih povzročilo upravičeno nejevoljo.

Iz Mestne občine Maribor so zdaj sporočili, da je Surovina prejela vsa dovoljenja, da začne odpadno blato spet izvažati v tujino in tako sta se 2. julija začela odstranjevanje in izvoz na Slovaško. V postopku konstantnega prevzemanja in predelave bo imelo prednost začasno skladiščeno blato.

»Zahvaljujemo se tudi krajanom Dogoš za potrpljenje in razumevanje nastale situacije. Skupaj s pogodbenimi partnerji si bomo prizadevali za dokončno odstranitev odpadnega blata v najkrajšem možnem roku,« so se občanom zahvalili na mariborski občini. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice