Petim najboljšim haloškim gostiščem in legendarni restavraciji Ribič s Ptuja se je uspelo povezati v skupno pobudo, ki so jo poimenovali kulinarične Haloze.

Po starih haloških receptih iz zdravih sestavin pripravljajo vrhunsko kulinariko, ki jo postrežejo v haloški oblačilni kulturi. Haloška kulinarika ni le tradicionalna hrana, ki jo postrežejo v haloških nošah. To je pot raziskovanja zgodovine, vse do 15. stoletja, ko je življenje v Halozah opisal znani italijanski popotnik Paolo Santonino.

»Jedli so zelo raznoliko hrano, to pomeni od rib, potočnih rakov je bilo v teh naših koncih precej, potem perutnine, od divjačine, potem jagnjetine, tudi veliko so jedli drobovine,« je povedal Vladimir Pignar, strokovni vodja. 

Na novo odkrivajo pozabljene sestavine

Ob ptujski gostilni Ribič kulinarično zgodovino raziskujejo še v petih haloških gostiščih. Tamkajšnji kuharji z ramo ob rami na novo odkrivajo številne skoraj že pozabljene sestavine. Te se znajdejo tudi v nadevu za sirove štruklje.

»To pa je sadež haloški tradicionalni, to so nešplje, ki so bile že malo pozabljene, pa jih zdaj spet damo mi v jedilnik,« nam je povedala Natalija Svenšek iz gostilne Svenšek Sela

Hrano želijo postaviti na najvišjo raven 

Hrano, ki temelji na tradiciji, hkrati pa je sodobna in svetovljanska, želijo postaviti na najvišjo raven. Za to pa so ključne kakovostne sestavine.

»Odkrili smo, da imamo ogromno sestavin pred vrati, se pravi pred nosom, če lahko tako rečem, da ne rabimo vse nabavljati, vse kupovati, večinoma sestavin imamo doma,« je pojasnila Nataša Kitak iz gostišča Pod goro Rogatec.

Z dodatnimi izdelki dodatni prihodki

Haloške kmetije k tej vrhunski kulinariki prispevajo vrhunske izdelke in si tako zagotavljajo dodatni prihodek.

»Predvsem, da lahko mi tukaj to hrano prodamo, ker smo oddaljeni od nekih večjih mest, od nekih večjih tržnic,« je povedala Brigita Frlež, zadolžena za dobavo izdelkov lokalnih pridelovalcev. 

Za piko na i poskrbi haloško vino

Na posebnih dogodkih v vsakem izmed šestih gostišč kulinarične Haloze zaživijo tudi ob spremljavi bogate kulture teh krajev. Za dobro voljo pa poskrbi tudi haloško vino. Pridelano je na legah, ki spadajo med 5 odstotkov najboljših na svetu.

»Prav zaradi tega imajo haloška vina neko posebno aromatiko, nek posebni okus, neko posebno mineralnost. Vse to se pa poda k bogati, dobro začinjeni haloški hrani, ki je za te kraje precej značilna,« je povedala Katarina Pungarčič, 22. Vinska kraljica Slovenije. 

Kulinarične Haloze v Portorožu

V Portorožu bo danes v okviru 11. Strokovnega srečanja gostincev potekala predstavitev primera dobre prakse povezovanja in sodelovanja »Kulinarične Haloze« – novo turistično doživetje na obronkih Ptuja. Kot vsako leto bo tudi tokrat zanimivo druženje v preddverju z razstavljavci in pokrovitelji, ki bodo predstavljali zanimive izdelke, opremo, hrano in pijače, ki jih gostinci uporabljajo pri svojem delu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice