Mihela Vajda Ščap je delila svojo zgodbo o prezgodnjem porodu. S svojo izkušnjo želi zdaj pomagati mamicam, ki se bodo znašle v podobni situaciji. 

Lendavčanka Mihela Vajda Ščap je mama malega Maksa, ki je nedonošenček. Rodil se je tri mesece prezgodaj in ob rojstvu tehtal le en kilogram.

Po porodu tri mesece v porodnišnici

Mama je bila iz soboške bolnišnice premeščena v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer poskrbijo tudi za najmlajše nedonošenčke.

»Po Maksovem rojstvu sva tri mesece preživela v ljubljanski porodnišnici, saj je Maks bil na enoti za intenzivno nego in terapijo novorojencev,« razlaga mama Mihela.

Pravi, da je osebje na tem oddelku čudovito, saj za male junake prvega nadstropja ne skrbijo zgolj zelo strokovno, ampak tudi z vsem srcem.

Pri dolgih tednih v bolnišnici vsaka pozornost šteje

V bolnišnici vsak nedonošenček prejme kvačkano hobotnico, ki jih kvačkajo prostovoljke pod okriljem Projekta hobotnica.

»Te hobotnice niso zgolj igrača, ampak so tudi terapevtske, saj dojenčka lovke spominjajo na popkovnico, hkrati pa nedonošenčki ne vlečejo za vse cevke, na katere so priklopljeni,« so zapisali.

Mama malega Maksa pravi, da ko si več tednov oziroma mesecev v porodnišnici, kjer je vsak dan boj za otrokovo življenje in zdravje, veliko je vzponov in padcev, si vesel vsake majhne pozornosti.

Po prihodu iz bolnišnice umrl Maksov očka

Tako je tudi sama prišla na idejo, da bi bilo lepo, če bi mamice lahko razveselili z darilom, ki bi simbolično povezovalo mamico in nedonošenčka, če je že popkovnica bila prerezana toliko prezgodaj. 

»To nevidno vez med mamo in dojenčkom sva z Maksom začutila še bolj takrat, ko je le nekaj dni po najinem prihodu iz porodnišnice umrl Maksov očka,« razlaga Mihela. 

Pokojni Maksov očka je bil sicer župan občine Kobilje.

Vir: zajem zaslona

Povezava med mamico in nedonošenčkom

Njena ideja je, da bi mamicam podarili tuniko z nakvačkano hobotnico, dojenčku pa ujemajočega se pajacka. Zamisel je podprla in nadgradila tudi oblikovalka in slikarka Cvetka Hojnik, ki je oblikovala unikatne komplete za mamice in dojenčke. 

Material in šivanje enega komplet stane okrog sedemdeset evrov, radi pa bi zbrali vsaj toliko podpore, da aprila enkratno obdarijo mamice in nedonošenčke v ljubljanski porodnišnici. Gre za okrog 30 mamic.

Vsak lahko pomaga

Roko pri projektu so jim ponudili tudi v Društvu za pomoč prezgodaj rojenim in Projekt hobotnica. Projekt je sicer za zdaj zastavljen kot enkratni dogodek, vendar si želijo, da bi lahko razveselili več mamic, mogoče pa bo postal celo stalnica. 

Podpor dobrodelnemu projektu lahko izkažete tako, da želeni znesek nakažete na račun Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom: NLB 02014-0050993640, namen Hobotnica MiniMaks.

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice