Pred dokončno odločitvijo, katero srednjo šolo ali fakulteto izbrati, je dobro za mnenje povprašati tudi starejše študente.

Bodoči študentje se v teh dneh pripravljajo na informativne dni, ki bodo po vsej Sloveniji potekali v petek in soboto, 14. in 15. februarja. Izobraževalne ustanove bodo predstavile še zadnje informacije o študijskih programih. Kot vsako leto bodo tudi tokrat na informativnih dnevih sodelovali študentje, ki študij na fakultetah že dobro poznajo, zato so njihovi nasveti še kako koristni za odločitev o izbiri nadaljnjega izobraževanja. 

Kaj izkušeni študentje svetujejo dijakom pred informativnimi dnevi? 

»Izbira področja študija je ena iz med pomembnejših odločitev v življenju. Pomembno je izbrati področje, ki nas veseli, saj je tako študirati veliko lažje,« pravi Monika Strauss, vodja tutorstva Študentske organizacije Univerze v Mariboru.

»Ob študijskih programih fakultete ponujajo še toliko več. Od študijskih izmenjav v tujini do tekmovanj, jezikovnih tečajev, kariernih priložnosti, pridobivanja certifikatov in raziskovalnih projektov, na katerih sodelujejo tudi študenti. Študij je čas rasti, tako intelektualne kot tudi osebnostne. Izkoristite čas študija in iz tega potegnite največ znanja in izkušenj, kar je le možno,« še dodaja. 

Za pomoč so na voljo tutorji

Na fakultetah lahko dijaki za nasvet vprašajo tutorje. Gre za študente, ki so tam ravno z namenom, da dijakom olajšajo prehod iz srednje šole v univerzitetno okolje. »Prisotni bomo tudi na informativnih dnevih, kjer bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja,« je še dodala vodja tutorstva Študentske organizacije Univerze v Mariboru.

Na informativne dni pridite dobro pripravljeni

Prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru Teja Štrukelj svetuje, da se dijaki na obisk informativnih dni pripravijo že vnaprej, tako da poiščejo točne informacije o lokaciji in terminih dogajanja na fakultetah.

Dodaja, da fakultete ponavadi že vnaprej objavijo točen urnik poteka informativnih dni: »Na več fakultetah se dogajanje začne že pred začetkom uradnega programa in sicer na način, da se na stojnicah predstavijo Študentski sveti, različna društva in združenja študentov ter tutorji. Dijaki lahko konkretne informacije glede težavnosti študija in nasploh študentskega življenja pridobijo prav od bodočih kolegov študentov. V kolikor jim čas dopušča, predlagam, da si dijaki ogledajo čim več fakultet in programov, sploh če so glede izbire še neodločeni. Najbolj pomembno pri izbiri študija bo namreč dejstvo, da se bodo v izbranem fakultetnem in univerzitetnem okolju počutili dobro in sprejeto.«

Vabljeni tudi na predstavitev študentskih domov

Štrukljeva ob tem tistim dijakom, ki želijo tekom študija bivati v študentskih domovih, predlaga, da obiščejo Dan odprtih vrat v izvedbi Študentskih domov. Ta bo potekal v petek 14. februarja ob 13. uri v učilnici študentskega doma 6b, ki se nahaja na naslovu Gosposvetska cesta 87b. »Obiskovalci bodo lahko spoznali utrip študentskega življenja, prav tako pa si bodo lahko ogledali posamezna študentska naselja,« še dodaja.

Štrukljeva, ki je študentka podiplomskega študija na Pravni fakulteti, vsem dijakom želi: »Da bodo informativne dni karseda najbolje izkoristili in pridobili vse nujne informacije, ter da bo njihova odločitev za izbiro študija po koncu informativnih dni mnogo lažja.« 

Nina Katarina Bračko

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice