Direktor Narodnega doma Maribor o spektaklu, ki ga mariborska publika še ni videla.

Kljub temu, da festival Lent to sezono še ne bo zaživel v polni meri, idejni oče festivala Vladimir Rukavina obljublja spektakel, ki ga mesto ob Dravi še ni videlo. Rukavina je takoj spomnil na simboliko tokratnega srečanja v Vodnem stolpu zraven katerega je v času festivala tradicionalno stal Glavni oder na Dravi, ki ga bo letos še nostalgično pogrešan, vendar vsaj za en večer odlično zamenjan s prej omenjenim spektaklom. Gre namreč za predstavo francoskega uličnega gledališča Ilotopie iz bližine Marseille-a, ki se dogaja izključno na vodi.

Spektakel za 25. obletnico

»Nikoli ne bom pozabil, ko smo skupaj z mojimi pomočniki prvič v živo videli to predstavo o kateri bomo danes posvetili večino pozornosti in bili takoj začarani,« je s podrobnejšo predstavitvjo vodnega spektakla pričel Rukavina. Takoj so bili prepričani, da bo predstava v vsej svoji gracioznosti zaživela tudi na festivalu Lent, ki je do uličnih gledališč venomer gojil posebno simpatijo. zavidljiva obletnica festivala je bila torej več kot odlična podlaga za uresničitev te velike želje, ki je s pomočjo dolgoletnega festivalskega partnerja zavarovalnice Sava, postala realnost.

Tako bodo Mariborčani lahko 24.6. ob 23.00 v neposredni bližini Vodnega stolpa uživali v performansu svetovno priznane gledališče skupine Ilotopie, ki se je specializirala za predstave na vodi, v katerih brez besed, a spomočjo svetlobe, zvoka, izvirne glasbe in pirotehnike pripovedujejo zgodbe vsakdanjika. Vsakdanje ljudi in predmete namreč preoblikujejo v sanjska, mitska bitja in objekte, ki se znajdejo sredi odisejade epskih razsežnosti.

Igralci hodijo po vodi in se po njej vozijo s kolesi, spehajajo otroke v vozičkih ter vozijo avtomobile po namišljenih rečnih ulicah.

Ob obletnici tudi razstava

Rukavina je še dodal, da festival pripravlja razstavo, ki bo s slikovnim in drugim materialom obeležila preteklih 25 festivalskih let ter tako obiskovalce spomnila na marsikatero anekdoto, ki so jo na festivalski promenadi morda doživeli tudi sami. Razstava bo na ogled že dan pred uradnim začetkom letošnjega festivala, torej 22.6. v kletnih špostorih Lutkovnega gledališča Maribor.

»Kljub temu, da je leto 2012 veljalo za naveličastnejše leto festivala, sem prepričan, da nas je ta korak nazaj samo še bolj povezal in privedel do večjega sodelovanja z nevladnimi organizacijami, kar si štejemo v dobro,« je na koncu optimistično končal Rukavina.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice