FOTO: Občina Ruše
Danes so podelili Zlati kamen za najbolj razvojno prodorno občino v Sloveniji, razglasili pa so tudi regijske zmagovalke.

Letošnja prejemnica nagrade Zlati kamen je Občina Kočevje, v vzhodni Sloveniji pa je najbolj prodorna Občina Ruše. V zahodni Sloveniji je zmagovalka Občina Ajdovščina, v osrednji in jugovzhodni Sloveniji Občina Kočevje, na Koroškem in Posavju pa Občina Radlje ob Dravi.

Kočevje - od odmaknjenega do modernega kraja

V obrazložitvi nagrade zmagovalki so zapisali, da je le malo krajev v zadnjih letih naredilo tolikšen preobrat, kot ga je Kočevje. Leta 2010 je bilo Kočevje odmaknjen kraj, obremenjeno s preteklostjo in z resnimi razvojnimi izzivi, sedaj pa analize odkrivajo hitre spremembe zlasti na področjih trga dela in gospodarstva. V Kočevju prevladuje nov duh, ki ga zaznamujeta modernost in optimizem. V kraju imajo močan program za mlade in izjemno aktiven center mladih, so inovativni na področju upravljanja in delujejo zgledno transparentno, so še zapisali.

Spodbujajo tudi nastajanje mladih tehnoloških podjetij, socialno podjetništvo, zadružništvo in krožno gospodarstvo, so obrazložili podelitev Zlatega kamna.

Kraj sožitja med medvedi in roboti

"Kočevje ni idealen kraj. Ima vrsto težav in izzivov. A ne glede na te, so v kraju prepričali Japonce iz družbe Yaskawa, da v Evropi ni boljšega kraja za novo tovarno industrijskih robotov. Če Slovenija res gradi prihodnost na kombinaciji digitalnega in zelenega, Kočevje lahko postane zgled te razvojne paradigme. Tako rekoč kraj sožitja med medvedi in roboti," so še zapisali v obrazložitvi.

Kandidatke za letošnjo nagrado Zlati kamen so bile še občine Ajdovščina, Kobarid, Postojna, Ivančna Gorica, Logatec, Brežice, Radlje ob Dravi, Žalec, Ruše, Murska Sobota in Hoče-Slivnica.

Ruše najbolj prodorne v vzhodni Sloveniji

Občina Ruše si je nagrado za najbolj prodorno v vzhodni Sloveniji prislužila v konkurenci občin Hoče-Slivnica in Murska Sobota. V Rušah so razvoj močno oprli na izobraževanje in šport, kraj pa ponuja za slovenske razmere eno najboljših kakovosti bivanja, so zapisali na spletni strani Zlati kamen.

Nagrado Zlati kamen družba Planet GV podeljuje od leta 2012. Dosedanje zmagovalke so bile občine Podčetrtek, Ljubljana, Šentrupert, Škofja Loka, Postojna in Idrija. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo dober pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
opankovička (nepreverjen)

Kaj pa ljubljana , tudi tukaj se veliko dogaja,, ,imamo pesojebce

Starejše novice