Na Ravnah na Koroškem se bodo od danes naprej lahko pohvalili s potico rekorderko. Tam so spekli največjo potico, dolgo kar 370 metrov, ki se poteguje za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. To potico bodo odslej ponujali tudi kot njihovo posebnost.

Ravne na Koroškem je v preteklih dneh preplavil vonj po orehih, od sinoči naprej pa diši po potici. A ne gre za običajno potico. Govora je o potici rekorderki.

»V petek smo začeli prebirati orehe, pa potem smo jih prekuhali, posušili, zmleli in pripravili vse ostale stvari. Včeraj smo v medgeneracijskem centru začeli peči ob enih zjutraj in zaključili ob enih. Podobno je bilo tudi na drugih lokacijah, kjer se je potica pekla,« nam je povedala Marjana Kamnik, predsednica Koroškega medgeneracijskega centra.

Sodelovalo štiristo ljudi

Za potico, ki je dolga kak centimeter več od 370 metrov, so porabili 232 kilogramov orehov, 772 jajc, 348 litrov mleka, 386 kilogramov moke in 33 litrov ruma.

Pri sami pripravi in peki je sodelovalo osemdeset prostovoljcev, pri organizaciji dogodka pa štiristo ljudi.

Sestavljanje potice rekorderke, kot so jo poimenovali, je potekalo od jutranjih ur.

»Vsak je imel svojo nalogo. Vse je bilo označeno z modrimi črtami, od kje do kje si moral opraviti svoje delo. Vsak je prinesel škatlo, na mizo postavil potico in potem pazil, da kdo ne bi odnesel kak kos,« pravi srednješolec Luka Džambas.

Dvajset metrov več od prejšnjega rekorda

Doslej je Guinnessov rekord za potico znašal 350 metrov, torej dvajset metrov manj, kot bo znašal nov, ki je bil postavljen danes. Seveda, je to tudi odličen način za promocijo občine.

»Ta guinnessov rekord je prvi takšen v naši občini. Zato je, seveda, to izvrstna promocija, na katero ne bomo pozabili po tem dogodku. To potico rekorderko bomo ponujali tudi kot neko našo posebnost,« pravi Tomaž Rožen, župan občine Ravne na Koroškem.

Za to, da je vse šlo po predpisih, sta skrbela častni občan občine Adi Urnaut in ravnateljica Srednje šole Ravne Ivanka Stopar. Bila sta priči pri potrditvi Guinnessovega rekorda.

»Ni tako hudo, kot če si priča na poroki, ampak je pa kar zanimivo. Greš in lepo pogledaš, malo izmeriš in preveriš, ali so ti centimetri res centimetri. Vsekakor pa smo videli, da je potica lepo tesno povezana in da ni nekega goljufanja, kot se to lahko zgodi pri kakem testu v šoli,« se je pošalila Ivanka Stopar, ravnateljica Srednje šole Ravne.

Odlično sodelovanje različnih generacij

Njun podpis je tisti, ki bo potrdil veljavnost rekorda. Verjetno pa se bo zanju našel tudi kakšen kos potice, ki bo razdeljena med občane in tiste, ki so pomagali pri peki.

»Ja, jaz upam no, sicer se nismo točno dogovorili, koliko metrov pripada priči. Midva verjameva, da bova po vesti podpisala kot priči in da bodo Ravne zapisane še z eno posebnostjo, ne samo z železarno in dobrimi ljudmi,« pravi Stoparjeva.

Če se boste v prihodnje podali na Koroško, se boste lahko okrepčali tudi s potico, ki bo zaradi rekordne znamke še nekoliko bolj posebna.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kuckuc (nepreverjen)

Zložene potice, haha.

Zikollino (nepreverjen)

Tudi sam pridem v knjigo rekordov ... zložil bom špricarje v 7 kilometrsko kolono ... potem jih bom v zameno za prostovoljni prispevek delil mimoidočim ... brihtno v nulo, ne? ... lahko bi postal župan ...

Zikollinor (nepreverjen)

Lahko bi zložli rabljene plenice polne kakcev v vrsto ... umetniški inšalaciji bi lahko dodelili umetniški naziv "pups in lajn forever vit lajf" ... kaj pravite? ... rabimo le še botrčka (po vzoru onih zgoraj) ... predlagam Damjana Murka ...

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Kuckuc (nepreverjen)

Damjan Murko oblečen v čefurko lahko speče največi čevap.

Starejše novice