Previdno, tudi v Mariboru lahko v prihodnjih dneh pričakujemo višje ravni onesnaženosti zraka.

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni klimatski pogoji.

Kot opozarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci lahko pričakujemo v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka (promet, industrija, kurišča). To so predvsem Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. 

Za navedena območja mestnih občin in Zasavja, je Vlada RS v obdobju 2013-2014 sicer sprejela Odloke o načrtih za kakovost zunanjega zraka. Odloki vključujejo ukrepe za izboljšanje stanja za obdobje treh let in so bili v letu 2017 novelirani za vsa našteta območja.

Vir: Arso

Bodite pozorni na simptome

V NIJZ prebivalcem, predvsem ranljivim skupinam, v katere med drugim spadajo dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki, ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci v NIJZ svetujejo naslednje:

  • Redno spremljajte obvestila in napovedi Agencije RS za okolje o kakovosti zraka in upoštevajte Priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev PM10 glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka
  • Bivanje na prostem omejite na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajte bližini prometnic, izberite park ali gozd, ne izvajajte napornejših fizičnih aktivnosti, omejite se na sprehod
  • Omejite fizične aktivnosti, zlasti na prostem
  • V zaprtih prostorih ne kadite in ne prižigajte sveč
  • Če imate vgrajene ventilacijske sisteme, morate v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre
  • Bivalne prostore učinkovito prezračite, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico)
  • Bodite pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati
  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice