Čemaž ali divji česen je izjemno zdravilna rastlina, ki pomaga v boju s prehladom, čisti kri, razstruplja telo in je naravni antibiotik.

Topli sončni dnevi vabijo, da proste popoldneve ali konce tedna preživimo v naravi, se odpravimo na sprehod v mestni park ali na katerega od bližnjih gričev. Pomladne temperature, topli sončni žarki in svež zrak so odlični popotniki na sprehodu, ki ga lahko izkoristimo tudi za nabiranje zdravilnega čemaža. Ni treba daleč, da bomo v vlažnih, senčnih delih hrastovih, gabrovih ali bukovih gozdovih našli to zdravilno rastlino, ki raste od marca do junija, cveti pa od aprila do maja.

Divji česen oziroma rastlina tisočih imen

Čemaž, pravimo mu tudi divji česen, je 10 do 40 cm visoko trajno zelišče. Ker ima snežno bel cvet, na prvi pogled spominja na šmarnico ali podlesek, zato se o pravi rastlini prepričamo z vonjem. Čemaž namreč diši po česnu

Nadvse uporaben v kuhinji

Čemaž je nadvse uporaben v kuhinji, vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah, v prevelikih količinah lahko razdraži prebavila. Užitna je cela rastlina, od gomolja, listov, cvetov in ploda. Cvetovi imajo močnejšo aromo, stari listi pa šibkejšo. Uporablja se kot dodatek jedem (omakam, prikuham, juham) ali kot začimbo. Najbolje je uživati svežega, da ohrani svoje zdravilne lastnosti. 

Rastlina s številnimi zdravilnimi učinki

Čemaž je izjemno zdravilna rastlina, ki ima številne zdravilne lastnosti. Ne le, da po vonju spominja na česen, pač pa ima tudi vse njegove lastnosti in pozitivne lastnosti. Uporaben je v ljudski medicini, saj zelo dobro učinkuje na delovanje žlez in krvnega obtoka. Za zdravljenje so uporabne le sveže čebulice. Nabiramo jih lahko vse leto, največ zdravilnih snovi pa imajo pred cvetenjem.

Znan je tudi kot čistilec dihalnih poti in krvnega obtoka. Ena izmed njegovih najboljših učinkovin je, da omili bolečine v želodcu in izboljša prebavo. Blagodejno vpliva na kožo in pospešuje celjenje ran. Ta zdravilna rastlina ima tudi močan razstrupljevalni učinek na celotni organizem. Je učinkovito sredstvo za ohranjanje telesnih in duševnih sposobnosti in zelo dobro vpliva na imunski sistem – zvišuje odpornost in deluje protinfektno. Očisti pravzaprav celo telo: iz njega odpravi škodljive in trdovratne snovi ter čisti kri. Znižuje in uravnava krvni pritisk in holesterol, učinkovit pa je tudi zoper aterosklerozo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice