FOTO: Jure Zagoranski
Mariborčan Marko Soršak-Soki podelil glasbila že sedemdeseti šoli.

Včeraj je potekal v Toyota salonu Štajerskega avto doma potekal koncert učencev dveh mariborskih šol, in sicer OŠ Angela Besednjaka in OŠ Slave Klavore. Nastopil je tudi trio Timo, Benjamin in Zoja, ki je nastal ravno na pobudo projekta 20 za 20.

»Projekt 20za20 se je zgodil, ko sem dopolnil 20 let bobnarske kariere. Ustvaril sem dokumentarni DVD 20za20, ki vključuje 20 slovenskih izvajalcev, s katerimi sem v tem času ustvarjal. Sporočilo DVD-ja je, 'da se splača vztrajati pri tistem, kar si v življenju zadamo'. In tako sem vztrajal tudi jaz na svoji poti,« pove Soki.

FOTO: Iz arhiva 20za20

Obdarili že sedemdeseto šolo

»Na trenutke se ustrašim te številke. Moj prvi cilj oziroma želja je bila, da desetim osnovnim šolam prinesem nova glasbila in s tem omogočim lepši, zanimivejši in kvalitetnejši glasbeni pouk – tako za učence kot učitelje. Ta številka je prerasla 10 in sedaj grem proti 100. osnovni šoli, ki jo bom obdaril. Če pogledamo 70 osnovnih šol, lahko rečemo, da ima več kot 30.000 otrok možnost igrati na nova glasbila in odkrivati svoj talent,« nam zaupa.

FOTO: Jure Zagoranski

Izredno pozitivni odzivi šol na projekt

»Za to, koliko sebe damo v to zgodbo, mi energija, veselje in zadovoljstvo otrok to stokratno vračajo. Ko sem začel dobivati prve odzive, sem se začel zavedati, kaj počnem in da ne smem nehati, saj bi naredil veliko škodo. Otroci se bolj socializirajo, učijo se delati v timu, izboljšujejo ocene, pride do večje interakcija z učitelji, nastali so številni šolski bendi, ki nastopajo tudi izven svoje šole in ogromno interesa in talentov je na novo odkritih,« razlaga o občutkih in pozitivnih posledicah pobudnik projekta.

FOTO: Iz arhiva 20za20

Povprašali smo ga tudi, kako je sploh prišlo do sodelovanja omenjenih šol in tria? »Zdaj lahko priznam, da je bil ta koncert samo krinka. Namreč, nastopili sta šoli Angela Besednjaka in OŠ Slave Klavore. Slednja je bila presenečena, saj ni vedela, da bo po nastopu dobila glasbila. OŠ Angela Besednjaka je dobila glasbila lani. Za to je zaslužen Štajerski avto dom, ki je projekt spoznal kot družbeno odgovoren, zato ga je podprl in obe šoli opremil z novimi glasbili. S tem pa želimo opozoriti tudi druga družbeno odgovorna podjetja, ki lahko z malimi vložki naredijo velike zgodbe,« nam je pojasnil.

FOTO: Jure Zagoranski

Še 30 šol do uresničenega cilja

»Do cilja me še čaka 30 šol. Ne bo lahko, ampak se bom boril skupaj z vami in vsemi, ki podpirajo idejo projekta 20za20. Glasbila na 100 slovenskih osnovnih šol!« pozitivno zaključi.

FOTO: Jure Zagoranski
FOTO: Iz arhiva 20za20
FOTO: Iz arhiva 20za20

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice