Vir: Moje mesto maribor - tu sn doma - (Frenki Flos)
Zavod za turizem Maribor – Pohorje meni, da je legendarni kiosk izjemna poslovna priložnost, a da mora biti rešitev zastavljeno celostno. Za projekt, ki bi v del mariborske kulturne dediščine vrnil življenje, nimajo sredstev.

Številni so občino pozivali, naj legendarni kiosk umakne iz seznama prodajanih nepremičnin na javni dražbi, a se na naša vprašanja na Mestni občini Maribor po več kot tednu dni še vedno niso odzvali. So pa zato svoje mnenje podali v Zavodu za turizem Maribor – Pohorje.

»Zavod za turizem Maribor - Pohorje bo vsekakor podprl vsakršno kakovostno zasnovano in razvito turistično ali s turizmom povezano dejavnost, za katero si želimo, da bo tržno naravnana, z odlično zgodbo, ki bo pritegnila tako domačine kot obiskovalce,« so zapisali.

To je izjemna poslovna priložnost, toda …

Morebitna vzpostavitev dodatnega turistično informacijskega centra se jim ne zdi smiselna, je pa po njihovih besedah uporaba objekta, ki je del mariborske kulturne dediščine izjemna poslovna priložnost.

»A hkrati poudarjamo, da mora biti rešitev zadevnega vprašanja zastavljena celostno, tako z vsebinskega, finančnega in trajnostnega vidika. Zavod za turizem Maribor – Pohorje za takšen projekt nima ne kadrovskih ne finančnih virov,« opozarjajo.

Kljub temu so pripravljeni morebitno kakovostno ponudbo v zadevnem objektu promovirati preko svojih komunikacijskih kanalov in jo priporočati obiskovalcem mesta. S tem v Zavodu za turizem Maribor – Pohorje podajajo roko vsem tistim, ki bi morebiti našli kakovostno rešitev za oživitev stavbe, ki je del mariborske zgodovine.

Zavod za turizem Maribor - Pohorje za oživitev legendarnega kioska nima ne kadrovskih ne finančnih virov.

Zavod: Problematika je na nacionalni ravni

Pri Zavodu za turizem Maribor – Pohorje še izpostavljajo, da je v mariborskem okolju veliko podobnih zgodb, kjer se objektom z izjemnim zgodovinskim pomenom, ne najdejo prave vsebine, s katerimi bi pomembni deli mariborske kulturne dediščine dobili novo življenje.

»S to problematiko se bo potrebno spopasti ne samo na nivoju občin ali regij, temveč skozi nacionalno strategijo.  S podobnimi dilemami se namreč soočajo v mnogih občinah širom države, kjer ne zmorejo ustrezno poskrbeti za vse objekte, ki so vpisani v register Zavoda za varstvo kulturne dediščine,« komentirajo na zavodu za turizem.

Zanimiva preteklost legendarnega kioska

Kot smo že poročali, je podobo kioska je leta 1938 v svojem romanu Severni sij ovekovečil slovenski pisatelj Drago Jančar, v katerem je vlogo igral okoli 60 let star prodajalec časopisov, ki je bil tekom svojega dela priča spreminjanju zdajšnjega Trga revolucije in celotnega Maribora. Starejši Mariborčani poznajo to 12 kvadratnih metrov veliko stavbico tudi pod imenom Turk - podoba Turka z vodno pipo je namreč krasila pročelje kioska.

Zanimivo, tik ob trafiki je bila med drugo svetovno vojno pozicija, kjer so Nemci izobešali plakate z imeni ustreljenih talcev, nas je opozoril zgodovinar Stane Kocutar. Raziskovalec zgodovine Maribora Franc Vezjak, bolj znan kot Frenki Flos, pa izpostavlja, da so na tem mestu nekoč splavarji plačevali davščine.

Še do nedavnega je bil tukaj kiosk. Za Turkom, ki je krasil pročelje stare trafike, se je v tem času izgubila vsaka sled ...

Poziv: Ne zapravite vsega, kar daje mestu identiteto!

Prav zaradi take zgodovine majhne stavbe tik ob Starem mostu, so se zvrstili številni pozivi, naj se odgovorni zganejo in s skupnimi močmi izpeljejo projekt, ki bi zgodovinski stavbi dal veljavo. 

»Apeliram na vse, ki nam je mar naša kulturna dediščina in naše mesto, da ukrepamo. Apeliram na vse, ki imajo moč odločanja – ne zapravite nam vendar vsega, kar daje temu mestu identiteto!« je bila v svojem pozivu ostra Zora A. Jurič.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice