»Še zadnjič« je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev.

Ekologi brez meja imajo dovolj. 15. septembra bodo še zadnjič očistili Slovenijo, nato pa bomo kot družba vse moči morali usmerjati v preprečevanje nastajanja odpadkov in posledično tudi smetenja. Eden od ciljev letošnjega projekta Očistimo Slovenijo je osvežitev podatkov v Registru divjih odlagališč.

»Čistilne akcije s 40-letno tradicijo pomenijo, da že 40 let nekateri odpadke nosijo na primer v gozd, drugi pa iz njega. Čas je, da to presežemo in se posvetimo drugim skupnostnim aktivnostim,« meni vodja lokalne koordinacije Klemen Belhar.

Za posodobitev Registra divjih odlagališč

Zadnji sistematični popis divjih odlagališč je potekal leta 2012. Po šestih letih bo Register divjih odlagališč v sklopu projekta ponovno celovito posodobljen. Kot ne bo letos poudarek le na čiščenju, tudi ne bo poudarek le na divjih odlagališčih. Popis bo potekal tudi ob vodotokih, v okviru projekta Očistimo vode, akciji pa se pridružuje tudi projekt Čista obala. 

Jaka Kranjc, vodja popisa letošnje akcije, je ob tem poudaril: »Česar ne meriš, ne moreš upravljati, zato je spet čas, da ugotovimo, koliko odpadkov nam še kazi naravo.«

Do popolne odstranitve divjih odlagališč ponekod ne manjka dosti

Zgolj na območju Maribora imamo po zadnjih podatkih 169 neočiščenih odlagališč, na območju Podravja pa po podatkih Registra divjih odlagališč ostaja še 1004 neočiščenih odlagališč.

Vir: Register divjih odlagališč

Naj Slovenija ostane čista za vedno!

Kot pravijo, je »še zadnjič« zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev. Akcija Očistimo Slovenijo 2018 bo letos predvsem svež in čist začetek za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo po besedah Ekologov brez meja dosegli z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo.

»Zavest, da je odpadkov preveč, da v naravo ne sodijo in da moramo poiskati boljše načine za ravnanje z njimi, je vodilo tokratnega projekta, katerega aktivnosti bodo potekale v času do 15. septembra in tudi po njem,« pojasnjuje vodja projekta Urša Zgojznik.

Akcija bo letos potekala septembra, saj se tudi Slovenija pridružuje največjemu svetovnemu okoljevarstvenemu dogodku tega leta World Cleanup Day 2018, v sklopu katerega bo vsaj 5 odstotkov prebivalstva iz 150 držav od Nove Zelandije pa vse do Havajev čistilo v enem dnevu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice