Decembra je veter močno poškodoval ruški oder, kjer pa že pospešeno opravljajo nujna dela za njegovo obnovo, da bo pripravljen za letošnjo sezono.

8. junija bo letošnjo sezono otvoril študentski klub KURS s komedijo Matjaža Javšnika in koncertom srbskih SARS, medtem ko se bo v zadnjem tednu avgusta dogodil 19. Festival Letni oder Ruše.

»Trenutna obnova zajema le nujna sanacijska dela, ki so nastala ob naravni nesreči, kar obsega odstranitev podrtih dreves, obnovo zvitih in polomljenih ograj ter obnovo zidanih kamnitih delov tribune. V tej fazi ne bomo izvajali nobenih investicij ali dodatnih del,« pojasnjuje STA o besedah urada ruškega župana Uroša Razpeta.

Sicer omenjena nujna dela že usklajujejo z zavodom za varstvo kulturne dediščine, skladom kmetijskih zemljišč, ministrstvom za kulturo ter ministrstvom za okolje in prostor, a bi jih naj financirala občina sama. So pa pri tem obljubljena državna sredstva za obnovo spomenikov po naravnih nesrečah.

Padla stoletna drevesa so v grobem odstranjena, trenutno poteka odvoz vej in odstranitev štorov podrtih dreves, kar naj bi bilo do konca aprila zaključeno. »V začetku maja so planirana gradbena dela za obnovo tribune in postavitev porušenih ograj ter steber javne razsvetljave,« napovedujejo na občini.

Prizorišče obeležuje že 86. leto

Prva ljudska igra Finžgarjev Divji lovec je bila uprizorjena leta 1932, ki je otvorila vsakoletno uprizarjanje predstave v zavetju narave in že takrat privabljala več tisoč obiskovalcev. Odmev je segal tudi v slovenski prostor in rekordni obisk je leta 1938 doživela Miklova Zala, dve leti zatem pa Matija Gubec. Predstavi si je namreč ogledalo več kot 6000 gledalcev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice