Samo še dva tedna nas ločita do izteka roka prijav na enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov Europa Cantat 2021, ki bo v organizaciji javnega sklada za kulturne dejavnosti in Evropske zborovske zveze med 16. in 25. julijem potekal v Ljubljani.

»Ekipa Festivala Europa Cantat usmerja vse svoje moči v priprave in čim bolj kakovostno ter varno izvedbo, da bo festival julija potekal v obliki, ki bo ustrezala razmeram,« pravi Mihela Jagodic, programska vodja enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov, ki ga bo poleti gostila Ljubljana. 

Na festival z bogatim in raznolikim programom, kjer bodo sodelovali pevci in ljubitelji zborovske glasbe iz cele Slovenije in tujine, pa se je mogoče prijaviti še do 15. februarja. 

Iz Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki festival Europa Cantat 2021 organizira z Evropsko zborovsko zvezo, so sporočili, da bodo festival, ki bo potekal med 16. in 25. julijem v Ljubljani, zagotovo izpeljali. 

»Vsekakor ta največji kulturni dogodek ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije in ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije nikakor ne bo prestavljen v prihodnje leto,« pravi Jagodic in dodaja, da mednarodni festival pripravljajo v zahtevnih zdravstvenih razmerah.

Organizatorji so ob tem poudarili tudi, da bodo skladno z ukrepi dosledno poskrbeli za varnost vseh udeležencev in občinstva. 

Zaradi novega koronavirusa pa so letos pogoji, ki veljajo za prijave na festival, prvič fleksibilni, kar pomeni, da bodo organizatorji vsem tistim, ki se zaradi razlogov, povezanih s covid-19, festivala ne bodo mogli udeležiti, prijavnino, razen administrativnih stroškov v znesku 20 evrov, vrnili. 

Doslej se je na festival Europa Cantat prijavilo že več sto udeležencev, največ iz Slovenije, prijavili pa so se tudi že pevci iz Francije, Avstrije, Švice, Nemčije, Madžarske, Španije, Italije, Nizozemske, Portugalske in ZDA.

Glasbena doživetja in druženje ob pesmi

Festival Europa Cantat, ki ga vsake tri leta organizirajo v enem od izbranih evropskih mest in bo letos potekal pri nas, je edinstvena priložnost za glasbena doživetja, izobraževanje in druženje ter povezovanja ob pesmi. 

Program festivala je vrhunski, bogat in pester, z množičnim petjem na prostem, nastopi vabljenih zvezdniških tujih zasedb, petjem družin in otrok, revijo umetnostnega drsanja, zborovskim petjem v živo ter koncerti po domovih pa bo prava poslastica za prav vse glasbene navdušence. 

Za udeležence številnih ateljejev, ki jih bodo vodili vrhunski domači in mednarodni mentorji, je festival Europa Cantat dragocena priložnost, da stopijo v stik z najboljšimi ustvarjalci zborovskega petja in se seznanijo z aktualnim dogajanjem na področju različnih zvrsti vokalne glasbe. 

Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, se bo poleti v Ljubljani na več kot 40 prizoriščih odvilo skoraj 200 glasbenih dogodkov in ateljejev. Če bo treba, bodo organizatorji za varno izvedbo festivala prilagodili prizorišča, pri čemer že aktivno iščejo različne rešitve.

Prav tako imajo pripravljenih več scenarijev, ki jih bodo sproti prilagajali okoliščinam, povezanim s covid-19. Po scenariju A bo festival potekal, kot je bil prvotno zastavljen, po scenariju B ga bodo izvedli z manj udeleženci, dogodke in vaje pa bodo v največji možni meri prestavili na prosto ter del programa izvedli preko spleta. 

Po scenariju C je izvedba programa v obliki posebnih dogodkov in predavanj predvidena v daljšem časovnem obdobju, in sicer od poletja vse do konca leta, skladno s sproščanjem ukrepov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lissa88 (nepreverjen)

Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu ... Hosset.Com

Starejše novice