Lani konec aprila Slovenijo zajele izjemno nizke temperature za ta letni čas. Se lahko zmrzal ponovi?

Letošnje leto nam je že postreglo z vremenskimi ekstremi. Čeprav smo šele na četrtini leta, že beležimo kar dva vremenska ekstrema. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je bil letošnji januar najhladnejši v zadnjih tridesetih letih, marec pa eden najtoplejših v zgodovini meritev.

Naše kraje zajela hladna fronta

Čeprav smo se že navadili na toplo vreme, je naše kraje v zadnjih dneh dosegla hladna fronta, ki je s sabo prinesla temperature, ki so oziroma še bodo tudi do 15 stopinj Celzija nižje, kot smo jih bili vajeni pred tedni.

Pozeba prizadela Pomurje

Spomnimo, da so lani konec aprila Slovenijo zajele izjemno nizke temperature za ta letni čas. Ponekod so termometri pokazali tudi do -4 stopinje Celzija. Pozeba je prizadela tudi Pomurje, najhuje so bili prizadeti nižje ležeči vinogradi, a brez škode je niso odnesli niti na višjih legah, saj tako rekoč ni vinograda, kjer ne bi bilo vidnih posledic zmrzali.

Pa se lahko ponovi lanska katastrofa?

Po podatkih spletne strani severe-weather.eu vremenska napoved za prihajajoče dni ni obetajoča. Nad naše kraje namreč prihaja izrazita hladna fronta, na določenih mestih bi se lahko temperature spustile krepko pod ničlo, tudi do -5 stopinj Celzija.

Kakšno vreme nas čaka danes?

Sicer pa Agencija Republike Slovenije za okolje za danes napoveduje spremenljivo do pretežno oblačno vreme s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše na jugu države. Pihal bo severni do severovzhodni veter, popoldne na Primorskem šibka do zmerna burja. Hladneje bo, meja sneženja se bo ponekod spustila do okoli 900 metrov nadmorske višine, ob snežnih plohah lahko tudi nižje. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju okoli 9, najvišje dnevne od 3 do 10 stopinj Celzija.

Kako kaže za naslednje dni?

V sredo kaže na zmerno, na vzhodu tudi pretežno oblačno vreme s kakšno popoldansko ploho. Pihal bo severni do severovzhodni veter, ki se bo v noči na četrtek še okrepil. V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in vetrovno.

Ciklonsko območje je nad vzhodnim Balkanom, nad severozahodno Evropo pa se krepi območje visokega zračnega tlaka. Izrazita hladna fronta se od severa bliža Alpam. Z zahodnikom k nam priteka dokaj vlažen zrak.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice