Letos je predvidena odstranitev še vseh preostalih cestninskih postaj in preureditev njihovih območij, sporoča Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji.

V družbi Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji načrtujejo, da bodo v okviru investicijskega obnavljanja vozišč letos obnovili odseke smernih vozišč avtocest in hitrih cest v skupni razdalji 49 kilometrov in dodatno še 12 kilometrov v okviru rekonstrukcije odsekov zaradi odstranitve preostalih cestninskih postaj in preureditve območij. Skupno torej 61 kilometrov smernih vozišč avtocest in hitrih cest.

Letos nameravajo odstraniti skupno 21 cestninskih postaj in preurediti njihova območja. Gre za deset čelnih – večje, ki segajo čez traso avtoceste – in 11 stranskih – te so na avtocestnih priključkih, pri čemer je samo po ena cestninska postaja na priključkih Krško, Slovenske Konjice, Kozina, Senožeče in Divača.

Skupno vrednost gradbenih del ocenjujejo na nekaj manj kot 31 milijonov evrov. Začetek odstranjevanja cestninskih postaj je bil pogojen z uspehom lanske uvedbe novega elektronskega cestninskega sistema za tovorna vozila.

Ena od prvih cestninskih postaj, predvidenih za rušenje v prihodnjih mesecih, se nahaja na Vranskem, kjer bo sočasno potekala še trimesečna obnova dela odseka med Vranskim in Šentrupertom.

Čelno cestninsko postajo Vransko bodo odstranili in preuredili njeno območje hkrati z načrtovano trimesečno obnovo dela odseka med Vranskim in Šentrupertom. Obnovili bodo štiri kilometre avtoceste, in sicer obeh smernih vozišč – proti Celju in proti Ljubljani, delovišči cestninske postaje in obnove trase avtoceste bosta povezani. 

Pogodbo z izvajalcem, izbranim v postopku javnega naročanja, so sklenili sredi novembra 2018. Izvajalec del obnove vozišča bo Pomgrad, pogodbena vrednost znaša skoraj 9,3 milijone evrov. Z deli so že pričeli, v celoti bodo predvidoma zaključena v drugi polovici julija letos.

V drugem sklopu del na štajerski avtocesti se nato obeta še zrušitev postaj Tepanje in Slovenske Konjice ter postaj Drnovo in Krško na dolenjski avtocesti, kjer bodo prav tako opravili celovito rekonstrukcijo vozišč. Dars za omenjen sklop rušitev nedavno sklenil 8,7 milijona evrov vredno pogodbo s konzorcijem Cestnega podjetja Ptuj in sarajevskega Euroasfalta.

Odstranitev in preureditev cestninskih postaj Pesnica, Dragotinci, Prepolje in sanacija voziščne konstrukcije priključka Šentilj bodo na vrsti v četrtem sklopu del, vrednim 4,6 milijona evrov.

Vransko - odstranitev postaje in preureditev ploščadi: 2. april – 11. junij 2019

Tepanje - odstranitev postaje in preureditev ploščadi: 1. junij – 15. julij 2019
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice