So pričakovanja mladih na trgu dela resnično prevelika? Obiskali smo karierni sejem MojeDelo.com v Celju.

Uspešna podjetja, karierna predavanja in delavnice za vse željne znanja. Na Kariernem sejmu MojeDelo.com v Celju so danes mladi imeli na voljo vse to in še več. In ključni nasveti? Iskanja prve zaposlitve se morajo lotiti tako, da ugotovijo v čem so dobri, kaj je tisto, kar želijo delati, in ob tem tudi nenehno spremljati trg dela. Izjemno pomembno pa si je izoblikovati mrežo znancev in to še preden pridejo iz izobraževalnega sistema.

A mladi, ki komaj pričenjajo pisati zgodbo na trgu dela, imajo večkrat tudi prevelike želje in zahteve, ki niso usklajene z njihovimi izkušnjami in znanjem.

FOTO: Klavdija Žitnik

»Nekje je treba začeti«

Tako je na današnjem kariernem sejmu pojasnila tudi Maruša Grah, vodja marketinga MojeDelo.com: »Vseh ne bi metala v isti koš. A so tudi taki, ki pridejo z enoletnimi delovnimi izkušnjami in pričakujejo 2500 evrov bruto plače. Tistim povemo, da je treba nekje začeti. Da se lahko pride tudi do teh številk, ampak je za to treba tudi že nekaj pokazati.«

Več kot 31 podjetij je danes v prostorih celjskega sejma iskalo nove in zanimive kadre med ljudmi, ki so prišli iskat svojo zaposlitev ali novo karierno priložnost s pomočjo kariernih orodij, ki jih nudi omenjeni zaposlitveni portal.

Med razstavljavci so bila uspešna slovenska podjetja, med njimi Unior, Pivovarna Laško Union, Terme Olimia, Elektro Celje, Cinkarna Celje, Zavarovalnica Triglav, Vzajemna, Matjaž, d. o. o., Adecco, Odelo, Spar, Štore Steel, Merkur, Lidl, Pošta Slovenije …

Znova se je izkazalo, da podjetja najbolj iščejo kadre tehničnih strok in tiste za delo v proizvodnji. A kadrovski strokovnjaki opozarjajo, da se lahko trend kmalu obrne.

FOTO: Klavdija Žitnik

»Dejstvo pa je, da je treba najprej nekaj pokazati«

Tako je zanimiv fenomen kuharskih mojstrov, ki so postali novodobni rock zvezniki, kar pa v očeh številnih mladih pomeni zaslužek.

»Ti šovi so krasni, vendar imajo mladi kuharji nato velika pričakovanja. Dejstvo pa je, da je treba najprej nekaj pokazati, potem pa se lahko pogovarjamo o plači 2000 ali 2500 evrov bruto,« je povedal Matjaž Kovačič, vodja strežbe v Unitur Zreče.

Podoben trend opažajo tudi drugi veliki zaposlovalci. Član uprave in vodja kadrovske splošne službe v Cinkarni Celje Marko Cvetko je komentiral miselnost mladih tako: »Morda imajo mladi pri plačah res nekoliko drugačno percepcijo, kot je realnost, a smo vseeno vezani na neka pravila, ki veljajo znotraj podjetja.«

Zato mladim svetujejo, naj se vprašajo, kako lahko pripomorejo delodajalcu in svoji karieri. Čeprav vidimo precej zdolgočasenih obrazov, pa imajo nekateri drugi toliko bolj jasno začrtane cilje. 

»Izobražujem se na Šolskem centru Celje za tehnika računalništva in sem eden redkih, ki se bom po šoli odpravil takoj v službo. Drugi gredo sicer še naprej,« nam je povedal Nejc, Gal pa se poleg električarstva preizkuša še v športu.

In kakšna bi morala biti minimalna številka ob koncu meseca? »1000 ali 1100 bi bilo zadovoljivo.«

Je želja po visoki plači greh? 

Karierni trener Mojedelo.com Gorazd Prah ob tem pove: »Kdo pa si v prvi vrsti tega ne bi želel? To je fama, ki se je slišala tudi pred petnajstimi leti in tudi kdaj prej. Morda so pričakovanja mladih ljudi nekoliko previsoka, nekoliko neusklajena. In to je do neke mere tudi normalno.«

A začetki so težki in za večino skoraj enaki. Tako pojasnjuje tudi Grahova: »Včasih je treba skuhati kakšno kavo in včasih tudi narediti kaj, kar ni v opisu del in nalog. Predvsem pa si je treba zgraditi pozicijo, kateri bo nato sledila tudi plača.«

Seveda pa je ob dobrem plačilu pomemben tudi prijeten kolektiv, v katerem se delavec počuti sprejetega in koristnega. Ta pa ne sme pozabiti, da je pot do uspešne kariere sestavljena iz neprestanega učenja in pridobivanja izkušenj.

Peter Pišek: Najbolj pomembna je delavnost in pripadnost podjetju

O tem, da je težko dobiti dobre kadre, je danes povedal tudi Peter Pišek, podjetnik leta 2018 ter lastnik in direktor podjetja Pišek & HSF Logistics. Danes uspešen podjetnik s skoraj 100 zaposlenimi in prvim zasebnim logističnim centrom v Sloveniji si je za nakup prvega kamiona izposodil denar od sestre, in sicer 10 tisoč nemških mark. 

»Najbolj pomembna mi je delavnost in pripadnost podjetju. Trenutno imam kar 12 mladih voznikov, ki se še učijo. Najtežje najdem dobre voznike. Če bi dobil nov posel, ki bi bil veliko vreden, bi ga moral odkloniti, saj nimam dovolj delovne sile.«

Največ kadrov dobi iz Bosne in Hercegovine, saj jih pri nas praktično ni. »Najbolj pomembni so zaposleni. Ti morajo delati s srcem, s pripadnostjo. Če tega ni, nismo za skupaj,» pove Pišek, ki v svojem podjetju zaposluje vse štiri sinove. »Nič jim ni bilo podarjeno, vse so si morali pridobiti. Imeli so vse, kar so potrebovali, a nikoli nadstandarda. Najbolj sem ponosen nanje, še vedno so zelo delavni, jih moram kar malo ustaviti,« je dodal Pišek, ki je pri petnajstih letih izgubil mamo in očeta, skrb zanj pa je prevzel njegov stric, ki ga je naučil vrednot. Podjetnik, ki je aktiven tudi v politiki in gospodarstvu, je prepričan, da se da delo dobiti s pridnostjo, poštenostjo in delavnostjo. 

FOTO: Klavdija Žitnik

Tinkara Fortuna: Prepričana sem, da mi bo uspelo, saj se ne bojim dela

Da verjame vase, je pokazala tudi Tinkara Fortuna, nekdanja članica popularne glasbene skupine Bepop, ki se je po dvajsetih letih dela pri Telekomu odločila, da stopi na samostojno pot.

»Na Telekomu so dajali odpravnine, če si se odločil oditi. In neko popoldne me je prešinilo, da bi to naredila tudi jaz. Verjela sem vase in nujno sem potrebovala oddih od 20-letnega neutrudnega dela. Nikoli me ni bilo strah, da mi ne bi uspelo, vedno sem znala zaslužiti in od svojega šestnajstega leta služim svoj denar,« je povedala Tinkara, ki spomladi stopa na svojo podjetniško pot. 

»Delala sem tudi v času največje prepoznavnosti Bepopa in ne glede na nastope in koncerte vsak dan 8 ur delala v prodajalni enega izmed mobilnih operaterjev. Bila sem utrujena, saj sem poleg glasbe na polno delala in vodila plesno šolo.«

Mati treh otrok, ki ima magisterij in obožuje ples, bo za svoje podjetje, ki ga je poimenovala Planet Fortuna, delala z vso strastjo. Ob tem je dodala, da verjame, da ji bo uspelo, saj se ne boji dela. Iskalcem zaposlitve pa je svetovala, naj bodo angažirani in podjetni, hkrati pa naj ne pozabijo verjeti vase.

FOTO: Klavdija Žitnik

Zaposlitveni portal MojeDelo.com v tem letu organizira še šest kariernih sejmov:

  • 14. 2. v Beogradu,
  • 7. 3. v Novi Gorici,
  • 28. 3. v Banji Luki,
  • 18. 4 v Novem mestu,
  • 23. 5 v Mariboru in
  • 7. 11 v Ljubljani.
Alenka Kesar, Peter Pišek, Tinkara Fortuna (FOTO: Klavdija Žitnik)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice