Direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek ponovno prevzela vodenje evropskega združenja ASCE - Association of Significant Cemeteries in Europe.

Na konferenci ASCE v Gentu v Belgiji je direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek z več kot prepričljivo večino dobila nov štiriletni mandat in tako že tretjič postala predsednica Združenja evropsko pomembnih pokopališč ASCE.

Pliberškova je prejemnica priznanja Zbornice komunalnega gospodarstva Gospodarske zbornice Slovenije, medalje ministrstva za obrambo Ruske federacije, Zahvalne listine Urada generalnega sekretarja za obrambo Združenih držav Amerike, Zahvalne listine in Zlatega grba mesta Sarajevo. Je tudi častna občanka mesta Sarajevo.

Sooblikovala je projekt Pot evropskih pokopališč, ki je za inovativni pristop in najnovejše dosežke na področju turizma prejel nagrado Svetovne turistične organizacije UNWTO. Na čelu ASCE je od leta 2011, pred tem je bila njegova podpredsednica.  

Združenje evropsko pomembnih pokopališč je največja organizacija, ki ohranjanja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope. Je mreža različnih institucij, ki vključuje 63 članov, 138 evropskih mest, 24 evropskih držav. 

V elitni družbi pokopališč kot so dunajsko, rimsko, berlinsko, barcelonsko, pariško, … so tudi ljubljanske Žale in pobreško pokopališče v Mariboru. Glavni cilj združenja je širitev zavesti o pomenu pokopališč in ozaveščanje o pomenu kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine pokopališč. 

Kot takšna so pokopališča vključena v projekt Pot evropskih pokopališč, kjer se pokopališča izpostavijo kot turistična točka Evrope, vredna ogleda.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Gospa je veliko naredila za lastno promocijo ! Kdo bo pa poskrbel za pobreško pokopališče ? Sprehodite se po lastni promenadi in videli boste ogromno pomanjkljivosti !

Gottfried Dakitsch (nepreverjen)

Kaj pa manjka pokopaliscu na Pobrezju,urejeno,ce pa je kaksna nevsecnost so krivci lastniki grobov,bravo mlada dama tako se dela....

Kozmonavt (nepreverjen)

Manjka marsikaj ! Urejenost ! Pojdi si pogledat pokopališča drugod .

In reply to by Gottfried Dakitsch (nepreverjen)

Starejše novice