FOTO: Jure Banfi
Številni Mariborčani težko pričakujejo začetek obnove Ljudskega vrta. Obnovitvena dela podtribunja še vedno niso stekla, prav tako občina še ni pridobila gradbenega dovoljenja za obnovo stare tribune.

Pred dobrim mesecem dni, ob koncu avgusta, so pod vzhodno tribuno Ljudskega vrta predstavniki občine, arhitektov in NK Maribor predstavili vizualno zasnovo projekta obnove zahodne tribune Ljudskega vrta ter severnega in južnega podtribunja. Predstavili so tudi časovnico, ki pa ji danes, očitno, ne dohajajo.

Še vedno brez gradbenega dovoljenja

Občina je v mesecu avgustu vložila vlogo za gradbeno dovoljenje. »Obravnava zaradi gneče teče malo počasneje, a po besedah upravne enote, naj bi bila pregledana do konca avgusta,« je pred več kot mesecem dni pojasnil Boštjan Štuhec iz kabineta župana Mestne občine Maribor.

Minil je avgust, minil je september in že smo v sredini oktobra, a gradbeno dovoljenje še vedno ni izdano. Vloga je v obravnavi, a v postopek lahko v tem času vstopijo stranski udeleženci.

»Vloga je sedaj vsebinsko popolna, referentka na upravni enoti mora pozvati morebitne stranske udeležence na razpravo. Stranski udeleženci so na primer mejaši, služnostni upravičenci,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da ta rok zajema čas do 25 delovnih dni. Kljub temu optimistično pričakujejo, da bi lahko bilo gradbeno dovoljenje izdano v roku enega meseca.

Prerez prenovljene tribune.

Občina trdi, da je časovnica nespremenjena, a to ni res

»Gradbeno dovoljenje bi lahko dobili v začetku novembra, ni pa to bistveno za izvedbo postopke izbire izvajalca,« trdijo na mariborski občini. Gradbeno dovoljenje mora biti pred podpisom pogodbe, medtem ko sam proces izbire izvajalca traja okoli meseca dni.

Na mariborski občini sicer trdijo, da »časovnica zaenkrat ostaja nespremenjena«, a temu sodeč po gradivu ni tako. Po investicijskem programi bi namreč morali izvajalca gradbenih del izbrati že do konca septembra in v mesecu oktobru skleniti pogodbo. To se ni uresničilo, kar pomeni, da se je časovnica že pred samim začetkom del oziroma celo še pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja premaknila za okoli dva meseca.

Občina pridobila soglasje za kredit

Obnova zahodne tribune je sicer še nekoliko dražja, kot so sprva načrtovali. Izvedba celotne investicije znaša 6.923.766 evrov. Zaradi tega bodo v proračunu za leto 2019 morali zagotoviti dobrih 1,2 milijona evrov. V letošnjem občinskem proračunu je zagotovljenih 5.490.000 evrov, od katerih znaša dobrih 4,6 milijonov evrov kredit.

A Mestna občina Maribor še nedavno ni imela soglasja finančnega ministrstva, da bi lahko pridobila kredit, ki je potreben za izvedbo javnega razpisa. S prvim oktobrom je občina vendarle pridobila soglasje ministrstva za finance za dodatno zadolževanje, so za Mariborinfo potrdili na občini

Takšna bo nova zahodna tribuna Ljudskega vrta.

Zamujajo tudi dela pod severno in južno tribuno

Dela pod severno in južno tribuno naj bi se po napovedih začela konec meseca septembra, a se še danes niso. Rok za prijavo na javno naročilo za izvajanje del pod severno in južno tribuno, v katerih je mariborska občina preverjala sposobnost podjetij, ki bi lahko izvajala gradbena dela, se je sicer zaključil konec avgusta. 

Prijavila so se podjetja Pomgrad, Makro 5, Drava in GIC gradnje, ki bodo povabljena k pogajanjem. Ob predstavitvi vizualne zasnove projekta so na občini napovedali, da v kolikor bodo pogajanja uspešna, bi se lahko dela začela konec minulega meseca.

Ureditev pod tribunama sever in jug bo zajemala gostinsko – trgovsko dejavnost (jug) in prostore za nogometne šole NK Maribor, novinarsko središče ter prostore za upravljanje stadiona (sever).

Obnovitvena dela na stari tribuni naj bi po prvotnem planu intenzivno potekala vse do konca maja 2019, dokončna pa naj bi prenovljena tribuna ter prostori pod južno in severno tribuno bili predani v uporabo septembra 2019. Sodeč bo zapletih pri pridobivanju gradbenega dovoljenja in izbire izvajalcev, bi se lahko obnova Ljudskega vrta po najbolj pesimističnih napovedih zavlekla vse do leta 2020.

Sedežev manj, a večje udobje za gledalce

Stara tribuna bo v osnovi ostala takšna, kot je, saj želijo legendarni spomeniško zaščiteni lok ohraniti. Spremenili bodo postavitev sedežev, in sicer tako, da bo največ sedežev tam, kjer je najboljši pogled na igrišče.

Prenovljena tribuna bo posebno pozornost zaradi Uefinih zahtev namenjala VIP ložam. Tako bo v sklopu zahodne tribune poleg običajnih sedežev nameščenih 550 VIP sedežev in 90 sedišč za novinarje. Nad tribuno bo dvignjen prostor za kamere in televizijski studio, nad tem pa bo zgrajenih še devet zastekljenih VIP lož na najvišjem možnem nivoju, urejen pa bo tudi lokal, tik pod streho tribune.

Sedežev bo na prenovljeni zahodni tribuni nekoliko manj kot jih je zdaj. Tako naj bi bilo navadnih sedežev 2540, VIP sedežev 550, v ložah pod streho tribune 175 ter 90 novinarskih in komentatorskih mest. Po trenutno predvideni časovnici je otvoritev pričakovati nekje septembra prihodnje leto, ko bi prenovljena tribuna pridobila uporabno dovoljenje. Čeprav je že prišlo do rahlega zamika, odgovorni verjamejo, da lahko dosežejo predvideno časovnico.

Po prenovi bo skupna kapaciteta zahodne tribune 3265 sedežev, kar je 804 manj kot doslej ob upoštevanju zahtevanih varnostnih standardov in zaradi zagotavljanja neprimerno večjega udobja gledalcev.

Na današnji članek, v katerem izpostavljamo predvsem dejstvo, da gradbeno dovoljenje še vedno ni pridobljeno, so se na Mestni občini Maribor odzvali z zahtevkom za popravek. Razlog za zakasnitev pri pridobitvi gradbenega dovoljenja vidijo v novem gradbenem zakonu in poletnih počitnicah.

»Da se lahko vloži prošnja za gradbeno dovoljenje morajo najprej biti sprejeti vsi dokumenti na Mestnem svetu. Vmes se je spremenila tudi gradbena zakonodaja, na katero so vezana tudi gradbena dovoljenja, zato je Upravna enota prejela veliko vlog, ki jih je bilo potrebno pogledati, vmes so bile tudi počitnice, zato verjetno niso vsi delali s polnimi kapacitetami,« trdijo na mariborski občini in izpostavili, da na postopke in roke, ki so določeni za pridobitev gradbenega dovoljenja, nimajo vpliva.

Ob predstavitvi vizualne zasnove so predstavniki občine razkrili časovnico, po kateri se bodo dela na zahodni tribuni pričela konec leta 2018. Na občini trdijo, da ta časovnica še vedno drži, IP dokumentacija, v katero smo se v članku sklicevali, pa naj ne bi več držala, saj je od njenega sprejetja do novinarske konference, na kateri so predstavili novo časovnico, minilo dva meseca.

»Postopek javnega naročanja ni odvisen od pridobivanja gradbenega dovoljenja; le-to mora biti pridobljeno preden se dela pričnejo, kar pa bo. Postopki javnega naročanja imajo pač svojo časovnico (sestavljen je iz dveh faz in sicer priznanja sposobnosti potencialnih izvajalec in pogajanj),« so še zapisali in poudarili, da »nihče ne 'zavira' projekta, ker je tudi nam v interesu, da se čim prej začne.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko 1972 (nepreverjen)

Celo tik pred volitvami, je aktualna garnitura cisto nesposobna.

Starejše novice