Fotografija je simbolična
Ker so sprehodi s štirinožnimi kosmatinci, ki so del številnih družin, vsakdanja aktivnost, je izbira pasjega povodca zelo pomembna. Na kaj morate biti ob izbiri povodca pozorni?

Kateri povodci za pse obstajajo in čemu so namenjeni, smo preverili pri strokovnjakih.

»Izbira povodca je pomembna. Ko izbiramo povodec, se moramo vprašati, v kakšno okolje gremo. Na kakšen način želimo, da nam povodec pomaga, saj je naša podaljšana roka,« je za Ljubljanainfo izpostavila Eva Gologranc iz pasje šole Alfakan

Razloži, da obstajajo tri vrste povodcev: kratek, ki je dolg od enega do dva metra, dolg oziroma sledni povodec, dolžine od pet do deset metrov, in povodec s samodejnim navijanjem, ki mu zaradi priljubljene znamke teh povodcev pogosto rečemo kar fleksi.

Vsak povodec ima svoj namen

Vsak povodec ima prednosti in slabosti, treba je premisliti, v kakšen namen ga želimo uporabljati.

»Krajši povodec je mišljen tam, kjer moramo imeti psa bolj ob sebi, ko gremo z njim v mesto ali hodimo po pločniku, kjer mimo hodijo ljudje. Takrat moramo psa imeti pod kontrolo in ob sebi. Takrat je dobro, da je pes naučen, da ne vleče,« pojasni Gologranc. 

Kaj pa dolgi povodci?

»Daljši povodci pridejo v poštev, ko bi lahko psa tudi spustili, smo recimo na travniku, gozdu, torej, kjer je to dovoljeno. Kjer ima pes lahko večji radij gibanja. Super je, da ga vleče po tleh in če se karkoli zgodi, lahko samo stopimo na povodec. Psu lahko onemogočimo, da bi stekel za srno, mačko, drugim psom, hkrati pa mu damo več manevrskega prostora za gibanje,« pove.

Tretja opcija pa je povodec, ki je lahko dolg ali kratek, saj ima vgrajen mehanizem za samodejno navijanje: »Fleksi pa je mešanica obojega, a ga je treba znati uporabljati. Omogoča, da lahko damo psa bližje k sebi in povodec ‘zablokiramo’, tako deluje kot kratek povodec, če pa pridemo na travniku, ali pa sreča recimo drugega psa, ima manevrski prostor, da se lahko recimo umakne.« 

Fleksi povodec je dober, če ga znamo uporabljati

Strokovnjakinja izpostavi, da je pri fleksi povodcu izrednega pomena to, da ga znamo uporabljati. A ima tudi slabe lastnosti:

»Lahko se pokvari mehanizem in nas pusti na cedilu. Včasih je tudi bolj zoprn za držanje, ali pa nekoliko bolj neprijazen za uporabo, zoprno je lahko recimo, če nam pade na tla, pa se psi ustrašijo tega poka in potem hočejo zbežati pred zvokom, steči stran.«

Meni, da cena povodca določeno vlogo pri kakovosti igra, a to ni zagotovilo, da je dražji povodec tudi boljši. 

»Pomembno je, da glede na velikost psa izberemo pravi povodec. Da na 40 ali 50 kilogramskega psa ne damo tankega povodca s tankim karabinom. Če gre za psa, ki se veliko zaganja, je treba biti še posebej pozoren na kakovost povodca,« poudarja.  

Kako so se fleksi povodci odrezali na testu?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so preizkusili povodce s samodejnim navijanjem. Kaj so ugotovili?

Na testu so primerjali deset pasjih povodcev s samodejnim navijanjem, za katere so odšteli med 14 in 50 evrov in za katere strokovnjaki menijo, da so primerni predvsem za starejše in vzgojene pse. 

Poleg velikih razlik v ceni, se je izkazalo, da so precejšnje razlike v trdnosti in zanesljivosti zapiralnega mehanizma, izdelavi in vzdržljivosti. Le en povodec je prejel oceno zelo dobro, zanj pa bi odšteli okoli 20 evrov.

Na testu so bili povodci šestih proizvajalcev, a razlike med izdelki istega proizvajalca so bile precejšnje.

Najboljši povodci se nikoli ali skoraj nikoli ne zataknejo, trak ali vrvica se ne raztegneta, mehanizem in karabin ne zarjavita ob »srečanju« z vodo ali slanim okoljem, ohišja ostanejo nepoškodovana, če padejo na tla.

Ohišja s trakom so nekoliko večja in težja od tistih z vrvico, še izpostavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice