Slika je simbolična.
Posek dreves na Pohorju ne vpliva samo na zimsko sezono. Nikakor ne smemo pozabiti na gorsko kolesarstvo. Vrsto let je tam potekala proga svetovnega in evropskega pokala ter drugih tekem. Kaj to pomeni za prihodnost gorskega kolesarstva na Pohorju?

Kmalu po startu so se kolesarji spustili po poti, ki je bila speljana po zdaj posekanem gozdu. Trenutno je ta del proge zaprt, od nadaljevanja del pa je odvisno, kako bo proga speljana spomladi in poleti, ko so tam načrtovane dirke evropskega pokala in evropskega prvenstva.

Zaenkrat naj bi do poletja na posekanem območju pustili štore, mimo katerih bi organizatorji evropskega pokala v gorskem kolesarstvu lahko izpeljali progo, ki bi bila zelo podobna stari. 

Toda kaj sledi?

»Dvomim, da bodo štore odstranili že pozimi. Na podlagi njihovih del bomo videli, kakšen bo nov izgled terena. Nato se bomo odločili, ali bomo progo izpeljali po desnem ali po levem robu ali pa bomo morali poiskati in narediti novo traso. Za takšne odločitve moramo počakati na konec del,« pojasni Iztok Kvas, vodja Bike Parka Pohorje. 

Ob vprašanju, zakaj se zdi, da odločevalci pogosto dajejo prednost zimskim športom pred poletnimi, je odgovoril: 

»Nekako obžalujem ta pogled odločevalcev, vendar verjamem, da v kolikor bi bilo dovolj sredstev za izgradnjo tako zimske kot poletne infrastrukture, bi tudi Bike Park imel vse potrebno,« meni Kvas.

Kljub temu izpostavlja, da imajo poletni športni trenutno več potenciala: »Tudi, če je dobra zima, sezona traja dva do tri mesece. Še zmeraj nam ostane obdobje desetih mesecev, ki ga moramo prebroditi. Če nimamo ustrezne poletne infrastrukture, je to nemogoče.«

Kvas pa opozori, da je nujno razumeti, da sta Maribor in Pohorje znana predvsem zaradi zimske smučarije. In da takšne zgodovine ne moremo kar tako spregledati.

Trenutni načrti so, da proga dirk ostaja enaka ali vsaj podobna - med štori z nadaljevanjem po stari trasi. V poletni sezoni bi se hkrati lotili izgradnje nove proge.

Pripravljeni so tudi na 'plan B', če bodo progo vseeno že pred sezono morali speljati drugje. Kje bi potekala nova trasa, Kvas za zdaj še ni želel razkriti. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Krnekaj (nepreverjen)

Poletni šport in turizem sta prihodnost, vse ostalo je kr nekaj ob zelenih zimah. Žal ampak taka je realnost.

Aleš83 (nepreverjen)

Podnebne spremebe, dragi ljudje. Pravljic o zimskih športih je pri takem dvigovanju temperature v Sloveniji konec, sploh pa na Pohorju, kjer je vse skupaj pod 1100 m. Smučanje v dolino? Kaj vi sanjate, čez 10 let bomo srečni, če bo 1mesec snežne sezone na Arehu. Poletna ponudba je edina prihodnost za Pohorje, zimski del pa pač nek bonus, ko je, če je.

Leka (nepreverjen)

Kar se tiče kolesarjev ni problema oni se vozijo povsod .

Leka (nepreverjen)

Problem zaradi odstranjevanja dreves povzroča erozijo tal ,ki odnaša zemljino .

In reply to by Leka (nepreverjen)

nera (nepreverjen)

katastrofa kaj so naredili, bedaki

pohorskisvizec

Samo idite na Pohorje od Ledine po SPP v smeri Bellevue....Kaj so naredili kolesarji in krosarji! Groza. Na enem odseku pod izhodom iz gozda na progo Habakuk so 30 cm globoke sledi krosarjev! Vse razrito!

Mari-bor-čan (nepreverjen)

Točni tako. Kolesarji in motokrosisti so zadnji, ki lahko karkoli govorijo, saj so oni glavni uničevalci. Kjerkoli se jim zljubi rijejo po gozdovih in travnikih.

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice