V nedeljo, 16. januarja 2022, bodo med 12. in 18. uro potekale aktivnosti varne odstranitve letalske bombe najdene na Teznu. Vse prebivalce v oddaljenosti 300 metrov od najdišča opozarjajo, da v tem času zapustijo svoje domove.

Mestna občina Maribor vse prebivalce in uporabnike poslovnih prostorov, ki živijo in delajo v oddaljenosti 300 metrov od najdišča neeksplodiranega ubojnega sredstva, ki je bila najdena na Teznu oziroma na območju Prevorškove ulice 8, prosi, da v nedeljo, do 10.30, ko je odrejen ukrep evakuacije, zapustijo svoje domove in poslovne prostore ter umaknejo svoja motorna in druga vozila.

Za namen varne odstranitve vozil so na občini uredili parkirne prostore ob križišču Zagrebške ceste in Poljske ulice, poleg tega pa tudi evakuacijski sprejemni center za prebivalce, ki bo urejen v avli Osnovne šole Martina Konšaka na Prekmurski ulici 67. 

Sirena bo oznanila nevarnost

Tako bo predvidoma ob 12. uri sprožena sirena z znakom za splošno nevarnost, po končanem postopku deaktiviranja bombe pa bo sprožena sirena za preklic nevarnosti. 

»Po preklicu nevarnosti se lahko občani, ki so bili evakuirani, vrnejo v svoje domove,« obveščajo na Mestni občini Maribor.

Zaradi odstranitve neeksplodiranega ubojnega sredstva tudi zaprtje cest

Vse občane, ki živijo na območju evakuacije, prosijo, da s seboj vzamejo osebne dokumente in denar, morebitna zdravila in nujne medicinske pripomočke ter druge nujne življenjske potrebščine. 

Pred odhodom naj izključijo gospodinjske aparate in naprave, zaprejo okna in vrata, ugasnejo luči in zaklenejo prostore, vozila pa umaknejo v garažo ali na drugo ustrezno mesto.

Poskrbijo naj za male hišne živali, jih zaklenejo v prostor in poskrbijo, da bodo imeli vodo in hrano ali jih odpeljejo na varno mesto.

V radiju 600 metrov od najdišča bo omejeno gibanje, kar pomeni, da so prebivalci lahko v svojih domovih, vendar jih v času med sproženima sirenama ne smejo zapustiti. 

Prav tako bo v času evakuacije veljala popolna zapora cest v radiju 600 metrov od najdbe neeksplodiranega ubojnega sredstva. Ceste bodo zaprte od 11. ure dalje in predvidoma do 18. ure oziroma do konca intervencije.

Obomočje evakuacije (vir: Mestna občina Maribor).

V spodnji prilogi in na spletni strani Mestne občine Maribor lahko občani preverijo naslove stanovanjskih in poslovnih objektov, ki morajo biti v času odstranjevanja letalske bombe izpraznjeni.

Vir: Mestna občina Maribor.

Dogajanje bo spremljala tudi policija

Policisti Policijske uprave Maribor bodo ves čas aktivnosti za varno odstranitev neeksplodirane letalske bombe, zaradi učinkovitega zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja ter spremljanja in dokumentiranja policijskih postopkov, uporabili tehnična sredstva za fotografiranje in video snemanje

Tehnična sredstva za fotografiranje in video snemanje bodo uporabljena tudi iz zraka, v polmeru okoli enega kilometra od kraja najdbe letalske bombe.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

Ne grem nikamor
Sem v karanteni
In ne boste me jebal

Ptujsko ic (nepreverjen)

Ali mi lahko kdo pove kako naj ravnam če sem v karanteni
Ali ne lahko kaznujejo če prekinem karanteno

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Ptujsko ic (nepreverjen)

Ali mi lahko kdo pove kako naj ravnam če sem v karanteni
Ali ne lahko kaznujejo če prekinem karanteno

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Starejše novice