Slika je simbolična.
Gradnja doma za starejše občane SeneCura v občini Hoče - Slivnica je v polnem teku. Prav tako v Žireh. V Komendi so te dni stekla pripravljalna dela, za gradnjo v Mariboru tudi že pripravljajo projekt, so sporočili.

Investitor, družba SeneCura Central SI pričakuje, da bodo operativno dovoljenje za dom v Žireh dobili predvidoma do konca leta 2021, v Hočah pa proti koncu poletja 2021. Tudi gradnja v Pivki naj bi stekla predvidoma v drugi četrtini letošnjega leta.

V Hočah bo sprejel 150 stanovalcev, tudi oddelek za dementne

V občini Hoče - Slivnica so gradbena dela že skoraj zaključena v celoti, trenutno montirajo  okna in izvajajo se ostala obrtniška dela. Vrednost gradbenih del tega doma znaša okrog osem milijonov evrov. 

Z opremo, zemljiščem in ostalimi stroški bo končna investicija v dom starejših občanov znašala nekaj več kot enajst milijonov evrov.

Dom, ki ga sestavljata pritličje in še dve nadstropji, bo skupaj sprejel 150 stanovalcev in bo imel tudi oddelek za demente. 

V pritličju, od koder bo možen tudi izhod na vrt, bo dvakrat oddelek demence s skupaj 24 enoposteljnimi sobami. V prvem nadstropju bo dvakrat oddelek demence in dvakrat klasičen oddelek, skupaj bo v prvem nadstropju 59 enoposteljnih sob in dve dvoposteljni sobi.

V drugem nadstropju bo štirikrat klasičen oddelek, ki bo imel 59 enoposteljnih sob in dve dvoposteljni sobi. Celoten dom bo tako predvidoma imel skupaj 142 enoposteljnih in štiri dvoposteljne sobe.

V primeru epidemij bo mogoče v domu tudi ločevanje po nadstropjih in bo prostor za tako imenovane rdeče cone. 

Načrtujejo zaposlitev 70 ljudi

»Pred samim domom načrtujemo 50 klasičnih parkirnih mest ter dve parkirni mesti za invalide. Parkirna mesta bodo namenjena tako zaposlenim kot obiskovalcem doma. V domu bo obratoval tudi frizer in predvidena je tudi samopostrežna kavarna,« še pojasnjuje Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica SeneCura za Slovenijo in dodaja, da bodo z zaposlovanjem kadra v domu Hoče - Slivnica pričeli predvidoma oktobra ali novembra 2021.

Potrebovali bodo kar 70 ljudi, različnih profilov - negovalci, medicinske sestre, kuharji ... 

Informacije o tem, kdaj bo dom začel uradno vpisovati oziroma sprejemati stanovalce pa bodo objavljali na spletni strani, kjer bodo obvestili o datumu in načinu prijave.

Prednost pri sprejemu v dom bodo, tako kot v Žireh, imeli stanovalci občine Hoče - Slivnica.

V Mariboru dom s 60 posteljami za dementne osebe

Tudi v Mariboru so pričeli s projektiranjem - pripravljajo nov projekt s 60 posteljami za dementne osebe v petih etažah, dve tretjini sob bo enoposteljnih. 

Tu je SeneCura že lastnica nekdanjega Sončnega doma, v katerem trenutno poteka uvedba novega, posebej za SeneCura domove starejših občanov razvitega programa za dokumentiranje zdravstvene nege in oskrbe. 

S takim programom ocenjujejo, da bodo izboljšali dokumentiranje in zmanjšali breme zdravstvenega in negovalnega osebja, da se lahko več časa posveča oskrbovancem - to bo postala praksa v vseh SeneCurinih domovih, obstoječih in novih, pravijo.

Storitve doma v Žireh sprva usmerjene v institucionalno varstvo starejših

V domu v Žireh, kjer so gradbena dela v polnem teku, bo skupaj na voljo 60 postelj, od tega 42 postelj v enoposteljnih sobah, 18 postelj pa v devet dvoposteljnih sobah.

Poslovna direktorica SeneCura za Slovenijo še razkriva, da so glede na izkušnje ob epidemiji koronavirusa zasnovali dom tako, da bo ob morebitnem izbruhu nalezljivih bolezni, mogoče ločevanje po nadstropjih in s tem tudi vzpostavljanje rdečih con.

»Prve stanovalce bo predvidoma dom v Žireh začel sprejemati konec decembra 2021 ali v začetku januarja 2022,« še dodaja Gavranovičeva. Za potrebe doma bo na voljo 16 parkirnih mest. 

»Objekt bo imel za stanovalce predvidoma tudi dodatno ponudbo, kot so frizer, kavarna, vrt in nekatere zdravstvene storitve v sodelovanju z občino oziroma sosednjim zdravstvenim domom, s katerim so dogovori še v teku,« še izpostavlja Gavranovičeva.

Ob tem dodaja: »V domu bomo zaposlili predvidoma 30 novih sodelavcev, prve zaposlitve načrtujemo jeseni. Pri tem bomo, tako kot v Hočah, tudi pri sprejemanju stanovalcev prednost dajali domačinom, saj nam je v interesu lokalna vpetost doma v kraj.« 

Storitve doma v Žireh bodo sprva usmerjene v institucionalno varstvo starejših, v dogovoru z občino pa bi lahko v nadaljevanju morda prevzeli tudi pomoč na domu.

Tudi v Komendi so pripravljalna dela za začetek gradnje doma prav tako stekla, vsa potrebna dovoljenja so zbrana. Pri Pivki je sicer prišlo do časovnega zaostanka pri gradnji zaradi sprejema odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje Doma Pivka, ki je bil sprejet šele julija 2020, začetek izvajanja storitev načrtujejo za 31. december 2022. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
božidar (nepreverjen)

PREDNOST BODO IMELI BOGATUNI

Starejše novice