32-letni ropar, ki je v Laporju pri Slovenski Bistrici oropal župnika, je sodeloval v številnih ropih po vsej državi.

Policisti so uspešno preiskali več odmevnih primerov ropov kljub temu, da so jih letos obravnavali občutno več. Policija trenutno pospešeno zbira obvestila v povezavi z vsemi storjenimi kaznivimi dejanji.

Prejšnjo sredo je bila odvzeta prostost storilcu kaznivih dejanj ropov, ki jih je izvršil 30. januarja letos na škodo župnika, in sicer na območju Slovenske Bistrice.

Minuli četrtek zvečer je bil s kazensko ovadbo k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru priveden 32-letni moški iz Zasavja, ki je utemeljeno osumljen, da je v Laporju v občini Slovenska Bistrica storil kaznivo dejanje ropa. Policisti še vedno iščejo drugega osumljenca.

Župnik je pri ropu utrpel telesne poškodbe

Pri tem je župnik utrpel lahke telesne poškodbe, druga oseba pa ni bila poškodovana. Župnik je med ropom padel in se poškodoval. »Hvala bogu, da pri ropu nisem z glavo udaril ob okno, sem pa se zato udaril v radiator. Roka je že boljše, kljub temu pa še vedno malo boli,« je za Mariborinfo dejal župnik Janez Osvald.

Enega storilca še iščejo, oba pa sta od tam odnesla okoli tisoč evrov. Istovrstno dejanje sta naredila januarja na območju Kranja.

Za privedenega je dežurna preiskovalna sodnica odredila sodno pridržanje, tekom današnjega dne pa bo tudi zaslišan. Za kaznivo dejanje ropa mu grozi zaporna kazen od enega do desetih let.

Ropov je vedno več, predvsem med prazniki

Čeprav se varnostna situacija na področju premoženjskih kaznivih dejanj in ropov v zadnjih letih v Sloveniji izboljšuje, pa so policisti v prvih mesecih letošnjega leta obravnavali občutno več ropov. Med njimi je bilo več ropov bank, prodajaln in bencinskih servisov.

Približujejo se velikonočni prazniki, ko je pozornost na svoje premoženje še toliko pomembnejša. Takrat nepridipravi izkoristijo odsotnosti lastnikov.

Od začetka letošnjega leta so policisti obravnavali 102 ropa. Raziskanost je 48-odstotna, kar je nekoliko nad povprečjem iz preteklih let. V letu 2016 so policisti uspeli preiskati 38,5 odstotka vseh ropov (226), leta 2015 pa 37,07 odstotka vseh ropov (232). Leta 2011 so policisti obravnavali 403 primere ropov in jih v tistem letu preiskali 41,94 odstotka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice