Na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je danes zjutraj ekipa strokovnjakov javnosti postregla z dodatnimi informacijami glede razsajanja ošpic v Mariboru.

Trije novi primeri ošpic v mestu ob Dravi, ki so jih včeraj potrdili na mariborski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so povezani s prvim primerom 38-letnika, ki je ošpice prinesel iz Srbije

Obolela je zdravnica cepljena z dvema odmerkoma, ki je obravnavala za ošpicami obolelega dojenčka, in medicinska sestra, ki je oskrbovala dojenčka, cepljena pa je bila zgolj z enim odmerkom, naknadno še drugim. V tretjem primeru obolele za ošpicami pa je za bolnico, ki je družinska članica prvih primerov obolelih za ošpicami v Mariboru. Ker prihaja iz Makedonije, podatkov o tem, ali je bila cepljena na NIJZ niso mogli pridobiti.

»Ocenjujemo, da je cepljenje eden od najuspešnejših dosežkov medicine,« je v luči tega danes znova poudaril Zvonko Baklan, infektolog iz Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja. 

V Mariboru je od primera 38-letnika, ki je ošpice iz Srbije prinesel v mesto, zbolelo že pet ljudi. Težji potek bolezni z bolnišničnim zdravljenje je bil po besedah strokovnjakov iz UKC Maribor potreben le pri dojenčku, v vseh ostalih primerih je šlo za blag potek bolezni: »Vsi odrasli bolniki so bili obravnavani samo ambulantno in že bili odpuščeni v domačo oskrbo.«

Zakaj je prišlo do okužbe pri popolnoma cepljeni zdravnici?

Po besedah Lee Knez iz Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja je učinkovitost cepiva je približno 97-odstotna, trije odstotki so tako imenovani neodzivniki. Po njenih besedah je predvsem zaradi takih primerov nujno cepljenje za vse v populaciji.

»Predstavljajmo si prostor s sto ljudmi, ki so vsi bili cepljeni proti ošpicam, nato pa se pojavi oseba v tem prostoru, ki ni bila cepljena. To pomeni, da jih bo 97 ostalo zdravih, trije bodo zboleli. Če imamo pa drug scenarij, da imamo v zaprtem prostoru sto ljudi, ki niso zaščiteni pred ošpicami, in se bo pojavila oseba, ki je kužna, bo zbolelo 90 od stotih ljudi. Ena oseba, ki ima ošpice, lahko prinese na 12 do 18 drugih ljudi, ki so dojemljive - če imamo precepljeno populacijo, bomo dobili maksimalno tri osebe, ki bodo zbolele za ošpicami,« je ilustrirala Knezova.

Je čas za alarm?

Razglasitev epidemije še ni na mestu, poudarja Karl Turk, epidemiolog iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. »Zaenkrat se o tem ne razmišlja, tisto, kar pa predstavlja težavo, glede na naše resurse, je dejstvo, da nas ni veliko in da moramo obdelati 300, 400 kontaktov, to pomeni ker obsežno delo.« Zadnja epidemija ošpic v Sloveniji je bila leta 1995.

»V takih primerih se razglasijo izredne razmere. Prvi ukrepi so, da znižamo starost cepljenja otrok na šest mesecev, sedaj so cepljeni pri dvanajstih ali petnajstih mesecih, da začnemo uporabljati ob indikacijah imunoglobuline, seveda v takih primerih so zdravstvene službe tiste, ki priporočajo, svetujejo in izvajajo ukrepe, v takih primerih pričakujemo tudi odgovor države in vsaj zdravstvene inšpekcije,« je jasen Turk.

POZOR! Strokovnjaki apelirajo na vse bolnike ali morebitne bolnike: »Zelo je pomembno, da se o tem pogovarjamo. Pri večini bolnikov ne gre za neko nujno zadevo. Govorim o tem, da naj ti bolniki ne prihajajo v urgentno službo z izpuščajem. Bolniki in zdravniki naj se pogovarjajo, kdaj pride tak bolnik v ambulanto in kako bo prišel, da se na ta način izognemo nepotrebnim stikom z drugimi osebami, ki bi jih lahko okužili.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice