Akcija zbiranja sredstev za Gala se po težavah z društvom Maus začenja znova. Pomoč ponudila Nadškofijska karitas Maribor.

Ni dolgo tega, kar je širna Slovenija na računu humanitarnega društva Maus zbirala sredstva za šestletnega Gala Štefliča iz Dupleka z redko boleznijo rok. Dobri ljudje so mu želeli omogočiti poseg, po katerem bi deček lahko prvič v življenju sam jedel in pisal. 

Kakovost življenja bi mu namreč lahko izboljšala le operacija v ZDA, pri doktorju Paleyu, ki je pomagal že več otrokom, tudi iz Slovenije. Operacija na Floridi stane okoli 100.000 evrov, čemur pa je treba prišteti še vsaj trimesečno rehabilitacijo, letalske karte in tako dalje. Skupni strošek posega, ki ga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije po besedah Galove mame ne bo kril, naj bi tako znašal vsaj 120.000 evrov.

Toda omenjena dobrodelna akcija se je končala s policijsko preiskavo. Kot smo poročali, je predsednica društva Nataša Švikart Galovi materi priznala, da si je 'izposodila' 29.000 evrov za lastne potrebe oziroma nakup hiše. Mati je zato prekinila sodelovanje in Švikartovo ustno ovadila policiji.

Nadškofijska karitas odprla ločen račun

Šestletnemu dečku je na pomoč zdaj priskočila Nadškofijska karitas Maribor. Za pomoč se je nanje obrnila mama Nataša Vrbnjak Šteflič, je ob današnji predstavitvi akcije povedal predsednik mariborske karitas Branko Maček. Na karitas so se kljub občutljivosti in medijski izpostavljenosti ob nedavnih zapletih odločili pozitivno odgovoriti na mamino prošnjo in pomagati Galu, pojasnjuje Maček.

Tako so pri NKBM odprli ločen račun s številko SI56 0400 0026 6039 028, referenco SI00 292167, ter namenom nakazila Pomoč Galu. Prav tako so omogočili SMS donacije, v okviru katerih lahko s ključno besedo GAL5, poslano na številko 1919, vsakdo od nas prispeva po pet evrov za Galovo operacijo rok.

Neznano, koliko denarja je sploh bilo zbranega

Vrbnjak Štefličeva se je po pisanju STA na današnji  predstavitvi zahvalila vsem, ki so njenemu sinu že pomagali ter zagotovila, da bo vztrajala, kot bi to storila vsaka mama za svojega otroka. 

V povezavi z nesporazumi s humanitarnim društvom Maus je medtem dejala, da zadevo še vedno preiskujeta policija in tožilstvo, do zbranega denarja pa do zaključka primera tako ne more. Stikov s Švikartovo nima več, kajti ta je zanjo nedosegljiva.

»Trenutno niti ne vemo, koliko ga je dejansko bilo zbranega. S policijo in tožilstvom aktivno sodelujemo in bomo naredili vse, kar je v naši moči, da jim pomagamo, da zadevo čim prej predajo sodišču,« je povedala Galova mati.

Toda ker bi se postopki lahko precej zavlekli, se je na javnost obrnila s prošnjo za nadaljevanje akcije ter se povezala z zaupanja vredno humanitarno organizacijo, ki bo poskrbela za transparentno in odgovorno porabo zbranega denarja.

Doslej se je za Gala preko Karitas steklo 3.655,86 evra, zbrati bi jih torej morali še dodatnih 146.000 evrov, saj je znesek na račun rehabilitacije in drugih stroškov v vmesnem času nekoliko porasel.

Presežna sredstva drugim obolelim otrokom

Datum same operacije je sicer že določen, opravili naj bi jo 20. maja naslednje leto. Mati Gala se je medtem zavezala, da bodo ob prejemu denarja društva Maus vsa presežna sredstva namenili za podobne primere drugih obolelih otrok, kot je to določeno v dogovoru z humanitarno organizacijo.

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Sramota.Tole Maus posast dat na grmado.
Sram me je,da zivim v tako gnili drzavi,da se sredstva za otrocka zbirajo na tak nacin.Prekleta gnila slovenska oblast,da tepta svoj narod in daje prednost nesnagi,ki prihaja k nam.

Starejše novice