V času prvonovembrskih praznikov se pravočasno prepričajte, kako najhitreje do mariborskih pokopališč, ali vam grozi odvzem grobnega mesta in druge pomembne informacije v povezavi z dnevom mrtvih.

V času praznikov bo na pokopališčih Pobrežje in Dobrava veljal spremenjen odpiralni čas. Vsi glavni vhodi na pokopališče bodo danes odprti do 22. ure in 1. novembra celo noč oziroma 24 ur.

Cvetličarna Aralija bo danes odprta od 7. do 18. ure ter 1. novembra od 7. do 12. ure. Pisarna pokopališča Pobrežje pa danes in jutri obratuje od 8. do 12. ure.

Posebna ureditev prometa v okolici pokopališč Pobrežje in Dobrava

Od danes pa do jutri do polnoči bo za ves promet zaprt del Ceste XIV. divizije med Osojnikovo in Šolsko ulico, vključno z izklopom semaforjev v križišču Ceste XIV. divizije in Osojnikove ulice ter v smeri od Osojnikove ulice proti Ulici bratov Greifov urejen začasni enosmerni prometni režim.

Parkiranje osebnih vozil bo možno na parkiriščih ob Osojnikovi ulici, Prečni ulici pri Osnovni šoli Borci za severno mejo, Kosovelovi ulici pri Mestni četrti Pobrežje in parkirišču ob hitri cesti; površinah nad pokritim vkopom hitre ceste; delu ulice Borcev za severno mejo in zahodnem vozišču Ceste XIV. divizije med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov.

Zagotovljeni tudi brezplačni avtobusi

Ob dnevu spomina na mrtve so vse glasnejša opozorila o negativnem učinku prižiganja nagrobnih sveč na okolje. Pri tem pa mnogi pozabljajo, da okolje onesnažujemo tudi že s samo vožnjo do pokopališč.

Danes in jutri je zato zagotovljen brezplačen avtobusni prevoz na pokopališči Pobrežje in Dobrava. Tja bosta vozili linija 3 Pobrežje in linija 12 Dobrava – Pobrežje - AP Mlinska - Gosposvetska rondo - Dobrava.

Udeležence v prometu pristojni naprošajo, da s previdno vožnjo in hojo zagotovijo varno in neovirano odvijanje prometa ter upoštevajo navodila policije in redarstva, ki bodo prisotni na omenjenih lokacijah in okoliških cestah.

Na pokopališču Pobrežje in Dobrava sta postavljeni informacijski točki, ki preko informacijskega zaslona uporabnikom omogočata enostavno iskanje grobnih mest s pomočjo osnovnih podatkov o pokojniku in prikaz točke grobnega mesta na zemljevidu.

Varnost na pokopališčih

Čeprav je na pokopališčih za varnost dobro poskrbljeno, v času praznikov, ko je na pokopališčih več tisoče obiskovalcev, prihaja do manjših tatvin nagrobne opreme, sveč, aranžmajev in posajenih rastlin. Zato so na obeh pokopališčih še povečali prisotnost fizičnega varovanja.

Varnostniki na pokopališčih Pobrežje in Dobrava izvajajo večje število dnevnih obhodov pred in na pokopališčih. Skladno s svojimi pooblastili izvajajo nadzor ter s svojo prisotnostjo zmanjšujejo možnost kraj in drugih kaznivih dejanj.

Začetek postopka za odvzem zapuščenih grobnih mest

Zaradi pomena, ki ga imajo pokopališča za našo družbo, upravljavci vsako leto vlagajo veliko sredstev v ohranjanje in osveščanje o kulturni dediščini, uporabo okolju prijaznih tehnologij, posodobitve in obnove infrastrukture.

Eden izmed virov financiranja infrastrukturnih projektov pokopališča predstavljajo tudi grobnine, to so bile prej imenovane najemnine grobov. Primerjalno gledano so grobnine v mestu Maribor med najnižjimi v Sloveniji. Pri določanju višine grobnine se namreč še vedno močno upošteva socialni vidik, so sporočili z Pogrebnega podjetja Maribor.

V Pogrebnem podjetju Maribor so zaključili aktivnosti glede izdaje položnic in prav v teh dneh se položnice vračajo najemnikom. Skladno z njihovo večletno prakso, bodo tudi pred letošnjimi prazniki na grobna mesta namestili obvestila najemnikom. Takšnega načina obveščanja se poslužujejo, ko skušajo stopiti v stik z obstoječimi najemniki ali svojci tistih grobnih prostorov, za katere se pošta vrača z oznako, da so najemniki neznani, preseljeni ali umrli.

Ljudje, ki bodo takšna obvestila dobili, se naj oglasijo v pokopališki pisarni, kjer bodo preverili podatke o naslovu ali najemniku in sporočili nove podatke.

Kot smo že poročali, se je v oktobru 2019 pričel postopek za odvzem grobnih mest 147 najemnikom na pokopališču Pobrežje in štirim najemnikom na pokopališču Dobrava.

Oznake grobnih mest, za katera se je začel postopek odvzema, so javno objavljena na spletni strani Pogrebnega podjetja Maribor, info točkah pokopališč Pobrežje in Dobrava, lahko pa jih dobite tudi po telefonu ali osebno v pokopaliških pisarnah obeh pokopališčih. Istočasno so na grobna mesta nameščena obvestila o začetku postopka odvzema grobnega mesta.

Seznam grobnih mest na pokopališču Pobrežje in na pokopališču Dobrava, za katera je bil začet postopek tudi tukaj.

Postopki odvzema trajajo približno štiri mesece in bodo zaključeni predvidoma marca 2020. Po končanih postopkih bo Pogrebno podjetje Maribor razpoložljive grobove ponudilo novim najemnikom in s tem še naprej zagotavljalo kakovostno vzdrževanje ter ustrezen razvoj pokopališč v mesto spomina.

S tem bodo omogočili, da ljudje pridobijo grobna mesta na mestnem pokopališču Pobrežje, ki nima možnosti širitve, predstavlja pa pomemben kulturno-zgodovinski spomenik mesta, so še sporočili s Pogrebnega podjetja Maribor.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jaz pa se dva (nepreverjen)

Toti lopovi bi se mrtvim kasirali.

sladoledar (nepreverjen)

na tem britofi leži veliko sex bomb
in slej ko prej bo potrebna evakuacija
ko jih bodo odstranjevali

Starejše novice