Družbena omrežja so zapolnjena z različnimi gobjimi trofejami, ki jih navdušenci vneto iščejo po gozdovih, nekateri celo menijo, da gre za »eno izmed boljših gobarskih sezon zadnjih let«.

Gozdovi po vsej Sloveniji so te dni polni nabiralcev gob, družabna omrežja pa fotografij nabranih trofej. September in oktober sta optimalna za rast gob, prav v tem času pa raste največ različnih vrst gob, potrdi Slavko Šerod iz Gobarskega društva Lisička Maribor. Seveda se gobarji najbolj razveselijo jurčkov, lisičk in dežnikov.

»Mislim, da je med ljubiteljskimi gobarji jurček največja trofeja. Med gobarji v društvih pa temu ni več tako. Tisti, ki spoznajo več vrst gob, spremenijo navade,« opaža Šerod.

16 nadzornikov obilice gobarjev ne zmore obvladovati

Rekreativnim nabiralcem svetuje, naj gobe nabirajo po zakonskih predpisih, ob tem naj povzročajo le minimalno škodo, se izogibajo premikanju odpadlega lesa v gozdu, poskusijo določiti čim več vrst na licu mesta brez nepotrebnega odtujevanja iz gozda, predelom z redkimi primerki posvetijo posebno pozornost, premladim primerkom dajo čas za dozoritev in v lastniških gozdovih obvestijo lastnika o svojem namenu. 

»Ocenjujem, da je v času optimalni sezone rasti gob precej prekomernega nabiranja, sploh če je rast gob obilna. Naši zakoni in uredbe so dobro napisani in zakonodajalec je natančno opisal, kaj in koliko se sme nabirati. Gob se lahko denimo nabere do dva kilograma dnevno po osebi. Piše tudi, kako gobe nabirati, da ne poškodujemo podrasti, kje jih lahko prenašamo in podobno,« opisuje Šerod. Vendar se zatika pri nadzoru. V Sloveniji imamo 16 nadzornikov, kar po mnenju številnih zavetnikov gozdov odločno premalo. 

Pravila, ki se jih morate držati, če se odpravite po gobe

Posameznik lahko nabere do dva kilograma gob dnevno, pri nabiranju gob se ne sme uničevati podgobja, ne sme nabirati premajhnih gob, saj trosnjaki niso dozoreli in prekinemo možnost razmnoževanja gob. Gobe položimo v zračne posode, najbolje košare, nikakor v plastične vrečke. Gobarji naj bi veljali za kulturne obiskovalci gozda, ki bi za seboj pustijo čisto okolje. 

Nepoznavalci se morate zavedati, da so nekatere gobe zelo strupene, strupene ali neužitne in lahko povzročijo hude zastrupitve, zato nabirajte le tiste, ki jih dobro poznate in jih lahko uporabite za hrano, kljub temu pa spoštujte strupene vrste in ne nabirajte redkih in zavarovanih vrst gliv.

Med gobarji najbolj oblegana lokacija na Pohorju?

Šeroda smo povprašali še, katere lokacije so med gobarji na Štajerskem najbolj priljubljene in oblegane. »Na Štajerskem izstopata Pohorje in Smrekovec. Težko je reči, kateri del Pohorja je najbolj oblegan. Mislim, da Klopni vrh, ker ni preveč zahteven za hojo,« odgovarja in ljubiteljske gobarje v vrhuncu gobarske sezone poziva, naj se vključijo v društva. S tem boste pridobili veliko znanja, društva pa tudi gobarijo organizirano v vseh letnih časih, ne le v obdobju optimalne rasti. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice