»Pri nas ne bo mogoče dobiti paradižnika januarja. Usmerjeni bomo striktno sezonsko in ve se, kaj na Štajerskem raste,« zagotavljajo na Kmetiji Horvat.

Kmetijsko gozdarski zavod Maribor kot partner Kmetije Horvat iz Dogoš sodeluje v projektu »Kratke poti domače zelenjave«. Namen projekta je spodbuditi kratke tržne poti kmetijskih pridelkov in spodbuditi neposredno prodajo s kmetij.

Na štajerske kmetije, ki ne ponujajo le zelenjave, ampak tudi druge domače izdelke, kot so žito, mlečni izdelki, meso olje in kruh, želijo privabiti čim več kupcev iz mesta in okolice.

Pod okriljem projekta je zrasla kmečka prodajalna z domačimi sezonskimi pridelki Kmetije Horvat.

»Želja za otvoritev take prodajalne je rasla kar nekaj časa, ves čas so bili tudi dvomi, ker smo izven mesta in v slepi ulici, ampak mislim, da razdalja ni prevelika, mesto je blizu in ljudje to iščejo. Zato smo se odločili za ta korak, da odpremo kmečko prodajalno z, v začetku, domačo zelenjavo, domačim kruhom, pečenim odojkom, kasneje pa se bomo morda še razširili in povezali s sosedi kmeti,« je o novi kmečki prodajalni dejal Jože Horvat iz Kmetije Horvat.

Ponujali bodo le sezonsko zelenjavo

Horvat je še dodal, da bodo ponujali le »sezonsko zelenjavo. Pri nas ne bo mogoče dobiti paradižnika januarja. Usmerjeni bomo striktno sezonsko in ve se, kaj na Štajerskem raste. Držali se bomo načel integrirane zdrave pridelave in ne bomo posegali po nenaravnih zadevah.«

V soboto, 8. junija, bo uradno odprtje kmečke prodajalne s spremljevalnim programom. Za goste bodo na Kmetiji Horvat v Dogošah pripravili strokovno vodenje po pridelovalnih površinah in poskrbeli tudi za spremljevalni program.

Odprtju se bo pridružila tudi Mojca Polak, znana kuharica, predavateljica, učiteljica in poznavalka domače hrane, ki bo za obiskovalce kuhala domače jedi iz zelenjave. Poskrbljeno bo tudi za otroke, za katere bo pripravljena zelenjadarska delavnica.

Miša Pušenjak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor je ob odprtju trgovine povedala: »Eden izmed vzrokov za vedno nižje številke samooskrbe z zelenjavo je tudi mišljenje, da je vsaka zelenjava dobra. Pa ni. Sveže odrezana ali pobrana zelenjava vsebuje več vitaminov, mineralov in antioksidantov kot tista, ki je na policah že nekaj časa. Vsak prevoz pa le še pospešuje hiter razpad teh dragocenih sestavin.«

Posebnost Kmetije Horvat so predatorji

Kmetija Horvat namesto kemije uporablja predatorje, pojasnjuje družina: »Uporabljamo predatorje, koristneže, ki jih v rastlinjake, predvsem v paprike in paradižnike, naseljujemo že nekaj let. Predator se hrani s škodljivci. S tem pridobimo veliko, predvsem pa to, da nimamo čakalnih dob, kar pa bi imeli z uporabo kemije. Žuželke so male, nas ne motijo, uničujejo škodljivce in uspešno opravljajo svoje delo.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fritz (nepreverjen)

In če bi objavili naslov bi bil ta članek za vse zelo koristen

dobrote z vrta (nepreverjen)
Diver (nepreverjen)

in kaj je tukaj tako posebnega,kar ne bi nasel na tržnici?Pa koga vlečete za nos.

Starejše novice