Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Sloveniej SVIZ se je odzval na izredno odpoved, ki jo je zasebni detektiv izročil sindikalnemu zaupniku na Srednji šoli za oblikovanje Maribor.

Na novinarski konferenci so bili prisotni glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj, sindikalni zaupnik Dejan Paska in odvetnik Dino Bauk iz Odvetniške družbe Ferfolja. 

»Položaj sindikalnih zaupnikov je izrazito izpostavljen, zato jih ščiti zakon o delovnem razmerju in kolektivne pogodbe, ki varujejo sindikalne zaupnike, saj se v odnosu do delodajalca izpostavljajo v funkciji ščitenja interesov zaposlenih,« je povedal Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ-a. 

Sindikalni zaupnik naj bi druge zaposlene ščuval proti ravnateljici

»Očitek, ki ga je prejel Dejan od ravnateljice je, da naj bi nagovarjal zaposlene naj škodijo ravnateljici oziroma naj bi jih nagovarjal naj reagirajo na povsem nesprejemljiva ravnanja gospe ravnateljice,« dodaja Štrukelj.

Po besedah Štruklja naj bi Dejan Paska opozoril na stališča ravnateljice, ki so bila povezana z nepotrebnimi bolniškimi zaposlenih in hkrati z njenim pristavkom, da bi bilo nekatere potrebno zaradi tega odpustiti, ker niso vse bolniške opravičene. 

»Dejan je opravljal dolžnost, tako kot jo mora vsak sindikalni zaupnik. Izpostavil je to neustrezno ravnanje ravnateljice. V resnici gre celo za neke žaljive obtožbe zaposlenih, češ da, si jemljejo bolniške čeprav to ni potrebno in zaradi tega dobil odpoved. 

Odpuščen zaradi dela sindikalnega zaupnika

Sindikalni zaupnik Dejan Paska naj ne bi bil odpuščen zaradi navedb glede neustreznih bolniških, ampak je bil odpuščen zaradi svojega dela sindikalnega zaupnika. Kot še nadaljuje Štrukelj, je ravnateljica želela preko odpovedi delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku disciplinirati sindikat in vse zaposlene, ki so člani sindikata. 

»Razlogov odpovedi še danes ne poznam«

»Vsaka obtožba, ki je bila navedena v odpovedi jo kategorično zavračam. Ravnateljica je namreč očitno ugotovila, da s to izredno odpovedjo, ki mi jo je dala naredila napako, ker v tej odpovedi ni niti enega argumenta, dejanskih razlogov še danes ne poznam in se je zaradi tega zatekla k medijskih izjavam. Kot že nekajkrat do sedaj, ravnateljica svojih napak ni pripravljena priznati in v javnosti govori o stvareh, ki z razlogi odpovedi sploh niso povezani. Ta odpoved je bila vnaprej pripravljena in premišljena in da gre v tem primeru za zlorabo,« pove odpuščeni Dejan Paska

Premalo konkretnih razlogov za odpoved?

»Iz same odpovedi je jasno, da razlogi za odpoved niso dovolj konkretizirani. Odpoved glede na dosedanjo sodno prakso ne zadošča niti minimalnim standardom obrazloženosti razlogov. Vse kar se gospodu Paski očita je, da naj bi svoje druge zaposlene v zavodu nagovarjal naj škodijo ravnateljici. K čemu naj bi jih nagovarjal in kaj na bi oni počeli, s čim naj bi škodili ravnateljici to nikjer ni zapisano in to tudi v nadaljnjem morebitnem sodnem postopku ne bo mogoče s strani šole dodajat tovrstne obrazložitve. To je šolski primer nezakonite odpovedi,« pojasni Dino Bauk iz odvetniške družbe Ferfolja. 

Sindikat je glede tega primera obvestil tudi ministra za šolstvo, ki naj bi preverili, kaj se na Srednji šoli za oblikovanje Maribor dogaja. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice