Foto: Jure Banfi
V sindikatu poštnih delavcev pravijo, da naj bi država pozabila na njih, saj jih ni vključila med kritično infrastrukturo, s čimer ne spadajo med prednostne skupine pri cepljenju. Prav tako zanje ni poskrbljeno, ko je govora o varstvu otrok, opozarjajo.

Delavci Pošte Slovenije med tistimi, ki so bili v času epidemije zagotovo izpostavljeni nevarnosti okužbe, saj so delali v izrednih razmerah. Po mnenju mnogih so bili nato v drugem valu med tistimi, ki so tvorili povezovalni člen med gospodarstvom in prebivalci. 

V Sindikatu poštnih delavcev so v javnem zapisu poudarili, da so njihovo požrtvovalnost opazile stranke in mediji s poročanjem o preobremenjenosti. Obžalujejo, da so nanje pozabili tisti, ki odločajo.

»Prezrli so nas le lastniki, od katerih v vsem tem času nismo dobili ničesar. Na nas se je pozabilo tudi pri določitvi kritične infrastrukture. Zahtevalo se je samo to, da delamo. V odlokih nismo bili nikoli deležni nobene spodbude za naša prizadevanja, omenjeni smo bili le kot tisti, ki morajo delati ne glede na zaprtje. Številne okužbe med našimi sodelavci pričajo o tem, da v epidemiji nismo bili nič manj izpostavljeni tveganju okužbe od vseh poklicev, ki so jim pripadli vsi dodatki,« so zapisali.

Sindikat: V vojni imamo žrtve, vojne dobičkarje in nas, ki smo prepuščeni sami sebi

Pravijo, da so si morali sami izboriti nadomestilo za okužene sodelavce v višini sto odstotkov, ki znatno zmanjšuje pritisk na delavce, da kljub simptomom hodijo na delo, zaradi strahu pred izpadom dohodka. 

»Sami smo si morali izboriti tudi dodatek za poslovno uspešnost in dodatek za povečan obseg dela po dveh mesecih z izrazitim povečanjem obsega dela. To pomeni, da smo se poleg delovnih obremenitev morali ukvarjati tudi z našimi pravicami. Tistimi, ki so jih nekateri poklici, zlasti v politiki, prejeli skorajda kot samoumevne. V tem letu smo velikokrat slišali tudi, da smo v vojni, kjer naj bi bili vsi enaki pred virusom. A tako kot v vsaki vojni imamo žrtve, imamo vojne dobičkarje in imamo ljudi, ki so prepuščeni samim sebi. Med njimi smo delavci Pošte. Prepuščeni samim sebi, da se sami dogovorimo s svojim delodajalcem,« pišejo.

Družba posebnega pomena

Dodajajo, da je vedno, ko je govora o nujnih dejavnostih, ki so potrebne za delovanje države, omenjena tudi Pošta Slovenije. Tudi pri stavki so obravnavani, kot družba posebnega pomena, kjer ni mogoče v celoti prekiniti delovnega procesa. 

»V času finančne krize, smo tudi delili usodo varčevalnih ukrepov z javnim sektorjem. Danes v epidemiji pa glede pravic delavcev nismo del kritične infrastrukture, temveč običajna gospodarska družba. Dodatkov ni, v tretjem zaprtju pa morajo naši sodelavci tudi sami urejati varstvo vrtčevskih otrok, ali pa pristati na nižji prihodek iz naslova višje sile. Sprejemamo tudi ta izziv in znova bomo poskrbeli sami zase. Zato smo tudi naslovili zahteve na upravo, ki se nanašajo na ustreznost razmerja med našimi delovnimi obveznostmi in pravicami. Ne moremo pristati na to, da bomo samo poslušali o naših obveznostih in za to ne dobili ustreznega plačila in ureditev pogojev, kar je za nekatere v epidemiji samoumevno,« opozarjajo.

Boj ne bi bil potreben, če bi prepoznali poseben položaj Pošte Slovenije

Kot pravijo, njihov boj ne bi bil potreben, če bi politika v zadnjem desetletju svoje besede tudi uresničevala in prepoznala poseben položaj Pošte Slovenije, zaradi katerega je nujno potrebna sprememba zakonodaje, ki ureja delo Pošte Slovenije. 

»Uprava Pošte je že desetletje zaman pozivala politiko k upoštevanju, da Pošta Slovenije s svojim poslanstvom ni in ne more biti običajna pridobitna gospodarska družba. Dobili so veliko obljub. Nenazadnje tudi obljubo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je aprila leta 2016 obljubil ureditev zakonodaje. A ostalo je le pri praznih obljubah,« so še zapisali.

Na kaj vse še opozarjajo, pa preverite v spodnji objavi, kjer so med drugim izpostavili tudi to, da so nekaterim služili zgolj za promocijo.

Odziv Pošte Slovenije na odprto pismo

Na odprto pismo Sindikata poštnih delavcev se je odzvala tudi Pošta Slovenije, kjer zagotavljajo, da ves čas epidemije vlagajo vse napore, da zagotovijo prenos poštnih pošiljk na kakovosten in varen način za zaposlene in uporabnike. 

Pošta Slovenije poudarja, da nenehno vodi aktiven socialni dialog z obema reprezentativnima sindikatoma v družbi, tako s Sindikatom poštnih delavcev kot s Sindikatom delavcev prometa in zvez. 

Ob tem se odziva na pripombe socialnih partnerjev ter spoštuje vse sklenjene dogovore z obema reprezentativnima sindikatoma: »V letih 2017-2020 je tako Pošta Slovenije za izboljšanje pogojev dela in materialnih ter socialnih pravic zaposlenih namenila skupaj dodatnih 37,7 milijonov evrov.«

Pošta Slovenije še navaja, da si ob spremenjenih razmerah na trgu in hitro padajočih količinah pisemskih pošiljk ter hkratni zavezi po vzdrževanju visoke gostote poštnega omrežja in minimalno petkrat tedenski dostavi z visokimi standardi kakovosti na vse naslove v državi, kar zanjo predstavljata vedno večje breme, tudi sama prizadeva za nujno potrebne spremembe zakona o poštnih storitvah.

V zvezi z navedbami Sindikata poštnih delavcev glede najemanja pogodbenih izvajalcev, pa Pošta Slovenije poudarja, da najem pogodbenih izvajalcev ne pomeni zmanjševanja redno zaposlenih sodelavcev. Pošta Slovenije bo število redno zaposlenih sodelavcev povečevala tudi v letu 2021. V začetku marca 2021 so se sicer začela pogajanja za novo kolektivno pogodbo Pošte Slovenije.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

vsak je svoje sreče kovač
imam pa tri vprašanja
Ali poštarji manj pijejo kot gasilci
Ali gasilci bolj pijejo kot poštarji
in
Ali je administrator res peder

Zikollino (nepreverjen)

Poseben položaj Pošte Slovenije? Primerjava z vojnim stanjem? NE PIJE VODE!
Obnašanje in delovna vnema zaposlenih na Slomškovem trgu izpodbija vse našteto ... v resnici vas občani sploh ne potrebujemo, zapreti ali prodati vas je treba ... glavne dejavnosti so vam že zdavnaj prevzeli UPS, DHL ..., da ne naštevam ... kramarijo, ki jo prodajate po 8 kratni ceni, si stlačite sidnikalistom v anus ... ritno luknjo, po domače ...

Starejše novice