Vodja Štajerske varde Andrej Šiško ostaja v priporu. To je nekaj po 16. uri potrdil njegov odvetnik Viktor Osim.

Vodja Štajerske varde Andrej Šiško ostaja v priporu, je odločilo Višje sodišče v Mariboru. Slednje je za Mariborinfo že potrdil Šiškov odvetnik Viktor Osim, ki je sklep višjega sodišča prejel nekaj po 16. uri. Iz suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve Republike Slovenije je sodišče besedišče povzdignilo v utemeljen sum.

Na Vošnjakovi ulici se je kmalu za tem zbralo približno deset podpornikov, med njimi oče in mati Šiška ter sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar

Šiškov zagovornik je že v sredo poudaril (in slednje danes tudi potrdil), da se bo v primeru neuspešnosti pritožbe poslužil izrednega pravnega sredstva – zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, kar pa lahko traja kar nekaj časa. Tako se lahko zgodi, da bo Šiško preživel v priporu več tednov.

Tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo

Tožilstvo je imelo po sredinem sklepu izvenrazpravnega senata 48 ur časa za vložitev zahteve za preiskavo ali obtožnice. Vodja mariborskega okrožnega sodišča Darko Simonič danes pojasnjuje, da je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, zaradi česar morebitna obtožnica ne bo neposredna.

»Tožilstvo je vložilo zahtevo za preiskavo, ker menimo, da je v okviru sodne preiskave potrebno zbrati dokaze in podatke, ki so potrebni za odločitev državnega tožilstva,« poudarja Simonič. 

Zaslišali več članov gibanja Zedinjena Slovenija

Možje v modrem so v zadnjih dneh zaslišali tudi več članov gibanja Zedinjena Slovenija, katerega predsednik je Šiško. Med drugim so zaslišali tudi sopredsednico gibanja Zedinjena Slovenija Anico Bidar, ki zatrjuje, da je bilo skupaj z njo zaslišanih še deset članov stranke, ki naj bi imeli tudi razgovore s kriminalisti. Nekatere naj bi kriminalisti obiskali na domu, druge v službi.

Kdo je govoril kaj?

Vodja Štajerske varde naj bi na travniku pred hišo v Janhovi prisotnim po poročanju Dnevnika dal jasno navodilo, naj v primeru, da jih ustavi policija, najprej sprožijo opozorilni strel, nato pa ustrelijo policista v nogo.

»To so izjave, ki so jih dali policiji, ampak trdim, da niso resnične. Šiško je posnel celoten zbor in je tudi tonsko posnet. Ta posnetek ima policija, jaz sem cel posnetek poslušal in nisem slišal teh zatrjevanj,« komentira Šiškov odvetnik.

Kmalu po prihodu na postroj naj bi popisali tudi krvne skupine udeležencev. Vse to naj bi pri Janhovi slišal Aleš Ernecl, ki je na torkovi novinarski konferenci na Trgu generala Maistra Šišku pred novinarji tudi sam postavljal vprašanja. Podrobnosti navodil poveljnika Štajerske varde pa je med preiskavo predstavil policistom. 

V Štajerski vardi kandidat Zedinjene Slovenije na zadnjih parlamentarnih volitvah

Na postroju je bil tudi Ivan Bolfenk. Kandidat Zedinjene Slovenije na zadnjih parlamentarnih volitvah ne skriva, da je član Štajerske varde. »Zamaskirali smo se zato, da ne bodo teh članov, ki smo bili prisotni, da jih ne bodo njihove družinske člane in vse ostale prijatelje maltretirali,« je dejal na torkovem razkritju pred novinarji.

Dokazi zbrani v policijski preiskavi pa očitno ne bodo dovolj za sojenje. Tožilstvo namreč ni podalo neposredne obtožnice, danes je podalo zahtevo za sodno preiskavo. Dokazovanje, da je nekdo ščuval k nasilni spremembi ustavne ureditve z oboroženim uporom, je namreč vse prej kot enostavno.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow83 (nepreverjen)

Si pa res ne pomagajo s tem, da pozirajo ravno pred ACAB grafitom. S tem samo potrjujejo tisto kar že vsi vemo, kdo stoji za organizacijo in kaj bi radi dosegli. Brezpravje in nasilje sta jim glavni vrednoti.

Starejše novice