Okoli sto šivilj mariborskega podjetja April, ki deluje na pogorišču včasih slovitega tekstilnega velikana Pik, še vedno ni prejelo avgustovske plače, regresa pa niso videle že več let. Nad delavkami naj bi nadrejeni izvajali celo šikaniranje.

Okoli sto zaposlenih, večinoma žensk starejših od 50 let, v mariborskem tekstilnem podjetju April, ki je nastalo na pogorišču nekdanjega znanega podjetja Pik, je še vedno v negotovosti. Šivilje so v anonimnem pismu javnosti vodstvo obtožile, da jih šikanirajo, jim dolgujejo regres in tretjino avgustovske plače.

Ob koncu delovnika zaposlene pričakamo pred podjetje. Na vprašanje, kakšno je stanje v proizvodnji, dobimo od ene izmed zaposlenih jasen odgovor: »Slabo. Slabo, tako kot je bilo do zdaj, je isto naprej.«

O pritiskih v podjetju priča tudi dejstvo, da za stavko niso zbrale niti enega samega podpisa, čeprav so jim iz podravske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije z nasveti priskočili na pomoč. »Mislil sem, da smo takšne zgodbe zaključili že pred leti. Ne vem, kdaj smo nazadnje stavko organizirali zaradi najhujših kršitev,« je oster mariborski sindikalist Boštjan Medik, a v njihovem imenu ne more govoriti, saj jih - kot pravi - delavke niso pooblastile.

Vodstvo naj bi jih šikaniralo, deležne naj bi bile žaljivk, grozili naj bi jim, da bodo ta vrata zanje zaprta. Podjetje delavkam dolguje letošnji regres, za avgust so prejele le tretjino plače, po besedah zaposlenih nekje 200 evrov, manjkata tudi nadomestili za malico in stroške prevoza na delo. Od februarja pa naj jim ne bi plačevali niti prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Vodstvo podjetja, ki je v lasti Ljuba Javorška, z javnostjo ne komunicira. Direktorica Sabina Šegula Emeršič se na naše klice ne odziva. Delavkam naj bi sicer v torek dejali, da jim v službo ni treba več. Pa so prišle. Osem ur so za temi vrati oddelale tudi danes.

Odgovore iščemo tudi na Partizanski 30, na sedežu podjetja, kjer nas odslovijo z besedami, da direktorice ni, tudi pred proizvodnjo čakamo zaman. Podjetje je v zadnjih letih obravnaval tudi inšpektorat za delo in ugotovil več nepravilnosti, zaradi neplačanega regresa so jim izrekli tudi 20.000 evrov kazni.

Podjetje je v preteklosti dobilo več kot pol milijona evrov državnih subvencij. Dela naj bi imeli dovolj, a podjetje denarja enostavno naj ne bi imelo. Zaposlene pa želijo le to - pravično plačilo za opravljeno delo.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Organi drzave na vseh podrocjih pa mirno cakajo in nic ne naredijo in karavana gre dalje..opustitev dolznosti..

Kritik (nepreverjen)

Temu se reče vladavina krivosodja .

In reply to by Navijac (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Temu se reče vladavina krivosodja .

In reply to by Navijac (nepreverjen)

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Šivilje v mariborskem podjetju ne upajo stavkati, želijo le pravično plačilo !!
Kje je pravna država, razen na gobcih politike ???

NekdoKiBiRadNe… (nepreverjen)

Kakor hitro ni placa na racunu (90 dni je rok placila, kolikor je meni jasno), je delodajalec odstopil od pogodbe o zaposlitvi... se prijavis na zavodu za zaposlovanje, delodajalec pa ti MORA izplacat se odpovedni rok!!! Tako je v svetu (no, 90 dnevni rok je seveda krajsi - Avstrija ima primeren rok, ki pa je po priporocilih 10 dni ali vec)!

Starejše novice