Foto: Janez Leskovar
Legendi mariborskega rolkanja Luka Pen in Iztok Šumatić sta za Mariborinfo spregovorila o skejtanju in svobodi, ki jo ta šport prinaša.

Rolkanje oziroma skejtanje je že dolgo del Maribora in njegove okolice. Projekt »Maribor za Sk8park« je bil po dolgih letih le uslišan in tako se je konec oktobra odprl trenutno največji skate park v Sloveniji. Poleg očitnega turističnega potenciala ponuja novi skate park precej drugih priložnosti. 

Iztoka Šumatića, predsednika Slovenske rolkarske zveze, smo povprašali, kaj pomeni nov skate park za Maribor in nenazadnje za Slovenijo, saj je trenutno največji skate park pri nas? 

»Kot prvo, in meni osebno najpomembneje, je to, da imajo mladi in tudi starejši v tem mestu končno eno kvalitetno alternativno infrastrukturo več za aktivno preživljanje prostega časa in druženja prosto po Prešernu, kjer te noben trener ne gnjavi, da moraš eno uro tolčti recimo backhand ali izvajati nizki skipping. Tu je še vsebina, ki smo jo Slovenska rolkarska zveza in naša društva že začeli izvajati v skateparku,« odgovarja Šumatić. Ena izmed teh vsebin je tudi državno prvenstvo v skateboardingu, o čemer smo že poročali.

»Za tiste, ki si želijo naučiti skate osnov v bolj organiziranem okolju, pa je tu skate šola za malčke in malo starejše, ki se lahko pod strokovnim vodstvom bolje seznanijo s tem športom. Glede na velikost in kvalitetno zasnovo objektov obstaja tudi potencial organiziranja večjih mednarodnih skateboard tekmovanj. Zaradi svojega unikatnega izgleda je mamljiv za skejterje iz vsega sveta, da ga pridejo zgolj le 'pofurat' in se družiti z ekipo. Organizirali bomo tudi tako imenovane 'sešne', ki ne bazirajo na tekmovanju, ampak druženju, furanju za zabavo in ob tem pumpanju drug drugega, kdo bo odfural boljši trik. Nenazadnje skateboarding presega dimenzije strogega športa. Predstavlja način življenja, ki je prav tako močno povezan z ostalimi subkulturami, ki se ukvarjajo z umetnostjo, pa naj bo to glasba, grafiti, slikanje ali čisto nekaj tretjega,« doda Šumatić.

Luka Pen, lastnik rolkarske znamke Embisi Skateboarding, pravi, da na prenovljeni skate park prihaja precej rolkarjev različnih starostnih skupin. Tudi na državnem prvenstvu, se je že videla obiskanost, prišli so rolkarji iz različnih delov države, nam pove. Mesto Maribor se je s tem skate parkom tako postavilo na zemljevid rolkanja: »Vsako mesto v razvitih državah ima moderno infrastrukturo, ki je osnova za to.« 

Šumatić vidi priložnosti v še več oblikah povezovanja. »Vidim možnosti sinergije in povezovanja s tistimi, ki izvajajo različne dejavnosti na področju glasbe, vizualne, video in fotografske umetnosti kot na primer GT22, Studio Glas podzemlja, Lantern Handcrafted klika, Gramofonoteka, in tako dalje. Z dobro zgodbo, razširjeno vsebino in predvsem usklajevanjem, komuniciranjem in mreženjem lahko Maribor približamo mladim iz vsega sveta in jih z vsem omenjenim začnemo privabljati v naše mesto in ga delamo prepoznavnega tudi s te plati. Pa še bi lahko našteval,« nam smeje zaupa.

Tako Luka kot Iztok se strinjata, da so rolkarji 'ena velika družina'. Mariborski rolkarji so se pred novim skate parkom, »zbirali v starem skateparku, v PIK hali in še na nekaterih drugih mestnih skate 'spotih',« pripovedujeta.

Iztoka, ki ga je navdihnil film Thrashin’, je strast do skateboardinga in kasneje posledično tudi do snowboardinga pripeljala do tega, da organizira skate/snow tekme po vsem svetu: »Z uporom do vsega uokvirjenega in ustaljenih družbenih standardov ter ljubeznijo, ki jo gojim do življenjskega stila so se mi želje uresničile. Živim tako, kot mi sede, in mogoče tale skatepark in energija ljudi v njem tudi koga od mladih tako navdihneta, da se bo preživljal ali preživljala čas s tistim, kar ga ali jo veseli«.

V Mariboru rolkajo tudi najmlajši

Med krompirjevimi počitnicami je v skate parku potekala brezplačna šola rolkanja za otroke, v organizaciji Športne zveza Maribor, podpori Fundacije za šport, Mestne občine Maribor in v sodelovanju s Slovensko rolkarsko zvezo. Čeprav je na splošno v rolkanju še vedno prisotnih več moških kot žensk, smo prav na tej šoli videli tudi nekaj deklet.

»Skateboarding je vsaj od čistih začetkov bil nekako bližji fantom, čeprav so v 60-ih in 70-ih že bile pionirke. Dandanes število deklic in punc, ki skejtajo strmo narašča. Tudi triki, ki jih izvajajo so totalno hudi. Preverite Instagram 11-letne deklice Raysse Leal iz Brazilije @rayssaalealsk8 in vam bo jasno, o čem govorim. Trike, ki jih ona dela pri teh letih, jaz lahko le sanjam. Za prihodnost se sploh ne rabimo bati!«, doda Iztok.

»Prvi dan smo imeli okoli 35 otrok, česar si prej nismo mogli niti predstavljati,« pove Luka in doda, da lahko tudi v prihodnje pričakujemo podobne tečaje, tudi za starejše: »Rolkanje je takšna panoga, pri kateri ni starostne omejitve.« Tečajniki pa si lahko pri jih izposodijo tudi rolkarsko opremo. 

»Starost ni pomembna. Pomembno je, da živiš skateboarding,« dodaja Šumatić.

Rolkanje tudi olimpijska disciplina

Rolkanje je postalo leta 2016 tudi olimpijska disciplina. Ostaja rolkanje še vedno 'neukročena' oziroma 'svobodna' panoga?

»Mislim, da bo olimpijsko skejtanje predstavljalo le eno vejo, ki bo regulirana v okviru olimpijskih standardov in pravil, ne verjamem pa da bo ubilo duh ulice in filozofije, za katero skateboarding stoji. Mogoče bo širša javnost poznala le olimpijske zmagovalce, ki bodo verjetno postale pop ikone, a nekdo, ki bo naredil bolani trik na bolanem street spotu bo v skejt svetu imel večjo kredibilnost kot zlata olimpijska kolajna. In to je to, zakaj imam skateboarding tako rad,« komentira Iztok.

Kot pravita, je konkurenca v svetovnem merilu precej huda, vendar pa imamo tudi v Sloveniji kar nekaj potecialov in prav Slovenska rolkarska zveza bo tistim, ki bodo imeli željo nastopiti na olimpijskih igrah, pomagala s strokovnostjo.  

»Trenutno je na mednarodni ravni najuspešnejši nov državni prvak Chris Khan, ki živi v Barceloni in je pred kratkim tudi osvojil suvereno 13. mesto na evropskem prvenstvu v Rusiji in le za pet mest zgrešil finale. Lanski državni prvak Mitja Težak ima v rokavu izjemno tehnične trike. Če jih izpili, lahko kotira visoko na temovanjih najvišjega ranga. Tudi Luka Božič iz Slovenske Bistrice je mlad talent z dobrimi triki in všečnim stilom ter Timotej Lampe Ignjič, ki se že vrsto let udeležuje večjih mednarodnih tekmovanj,« razlaga Šumatić.

Od profesionalnega rolkanja se da živeti, dodata, vendar je to redkost. »Rayssa Leal recimo pri 11-ih že živi od rolkanja. Gre za kombinacijo talenta, želje, trga države, kjer se nahajaš, medijske pozornosti, iznajdljivosti, biti pravi trenutek na pravem mestu in tako dalje. Najlepše pri tem pa je, da večina, ki jih skejta, se s tem ne obremenjuje, saj gojijo do skateboardinga iskreno ljubezen in jim je že samo furanje zadostno. Obstajajo seveda izjeme, ki pa zgolj potrjujejo pravilo,« pove Iztok. 

Rolkanje je način življenja - je umetnost in hkrati svoboda

»To je moj življenski slog, v katerega sem se zaljubil kot majhen otrok in to počnem najraje na svetu. Pomeni mi svobodo, zadovoljstvo, druženje s prijatelji. Stvar, brez katere si ne predstavljam življenja, ker je stvar, ki se je ne moreš nasititi, nikoli ne postane monotona, saj obstaja neskončno trikov oziroma akrobacij, ki jih želiš osvojiti in nihče na svetu ne zna vseh. To te žene dalje. Tudi, ko osvojiš nek trik, ga želiš preizkusiti na različnih terenih, lokacijah, skateparkih. To dela stvar zanimivo,« o rolkanju še dodaja Luka.  

Tisti, ki se niste uspeli udeležiti otvoritve novega skate parka, si lahko ogledate skate tekmovanje Ftrgatev SK8park, v sklopu prireditve Ftrgatev, ki bo potekala ta petek, 8. novembra, od 18. ure dalje. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Pričakujem ustrezen odnos uporabnikov do objekta .

Starejše novice