Kako je rast številk v turizmu videti skozi oči gostincev in natakarjev? »Turisti so strpne stranke,« smo med drugim izvedeli za Mariborinfo. Kaj še opažajo?

Poročali smo o tem, kakšen je Maribor v očeh tujih turistov in zakaj ga (radi) obiščejo, raziskali pa smo še drugo plat te zgodbe in obiskali restavracije, kavarne in gostilne v središču mesta ter povprašali lokalne gostince, natakarje in kuharje, kako sami občutijo porast turizma v Mariboru. 

Sprehodili smo se čez Poštno ulico, po lokalih na Grajskem in Glavnem trgu ter Slovenski ulici - vsepovsod so združeni v besedi, da je turistov letos nedvomno več, kot jih je bilo lani. Pravijo, da jih večina išče predvsem spodoben obrok

»Polovica vseh gostov, ki pridejo k nam jesti, je turistov,« pravijo natakarji v Fudu, s tem pa se strinjajo tudi po ostalih lokalih, ki ponujajo hrano. Verjetno v tej luknji tiči zajec. Baščaršija je v času večerje vedno nabito polna - za mizami so skupine turistov, ki si želijo okusnega obroka.

V Fudotu, Piafu in Isabelli izpostavljajo predvsem čas zajtrka in kosila. »Na zajtrku sedijo skoraj izključno turisti,« pravijo.

Entuziazem turistov nad lokalno kulinariko lahko občutijo tudi tisti lokali, ki hrane ne ponujajo, kot na primer Le Vino in CLC, pa tudi kavarne na Grajskem trgu, saj obisk turistov nekoliko manj intenzivno doživijo.

Porast turizma opazno bolj zaznavajo na Lentu, Glavnem trgu in Poštni ulici, ki ponujajo turistično privlačne gostilne za izkušanje utripa življenja v majhnem mestu, saj so omenjene lokacije navsezadnje tudi pri domačih prebivalcih med najbolj obiskanimi.

Natakarji ocenjujejo turiste kot zaželene stranke, (večinoma) zelo prijazne, strpne in vljudne - včasih bolj od katerih rednih gostov. 

»Turisti so zelo potrpežljive in prijazne stranke. Nekateri radi pustijo napitnino, drugi ne ... Velikokrat pa je to odvisno tudi od države, iz katere prihajajo in navadami, ki tam veljajo. Na primer Nemci in Angleži brez izjeme pustijo napitnino; medtem pa Italijani (skoraj) brez izjeme ne. Porast turizma se zagotovo na neki ravni čuti tudi pri dobičku, predvsem za vikende zjutraj in ob praznikih ... Kljub temu pa tujci ne zapravijo kaj občutno več kot lokalne stranke, ki so (še) vedno osnova,« izvemo od enega izmed natakarjev v bolj obljudenem lokalu.

Hana, Piaf

Skupni imenovalec naročil turistov pa se ne pojavi samo pri hrani, temveč tudi pri kavah, ki so predvsem kapučini, in povpraševanju po popularnih lokalnih pijačah - vinih, pivih in domačih žganjih.

Kljub porastu turizma večina gostincev ohranja cenovni standard takšen, kot je bil pred tem; priznavajo pa, da so pred začetkom tekoče sezone ponekod dvignili cene pijač za nekaj centov, ampak ne zaradi turizma, temveč sezone same in lokacije kot takšne, zagotavljajo. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Naj dvignejo kvaliteto storitev, na pa da z negativnimi ksihti sprejemajo narocila in strežejo, pa tudi napitnine bo več.

Sendvić in šal (nepreverjen)

Huda kava je zagotavljala najkvalitetnejše storitve v Poštni ulici, pa so jo zaprli.

In reply to by Dravski gusar (nepreverjen)

Starejše novice