Kaj v tej pasji vročini paše bolj, kot kepica sladoleda? Sploh če gre za enega najboljših sladoledov v tem delu Evrope. Govorimo o šentiljskem sladoledu, ki navdušuje tudi preko meje.

V Bologni v srednji Italiji so minuli petek priredili evropski polfinale sladoledarskega tekmovanja. Svoje sladoledarske veščine je pokazalo dvajset mojstrov iz osmih držav, pomerila pa sta se tudi udeleženca iz Primorske in Štajerske. In prav Ardit Ejupi iz Sladoledarne Pingo v Šentilju je s svojim sladoledom »dark smoke« navdušil in prejel posebno priznanje žirije.

Žirija je ocenjevala tri glavne kriterije - predstavitev sladoleda, njegovo strukturo in okus. Nesrečni splet okoliščin pri dekoraciji sladoleda je šentiljskega sladoledarja stal uvrstitve na svetovno tekmovanje. S strukturo in okusom sladoleda »dark smoke« pa je žirijo pustil brez besed.

»V osnovi je dimljena čokolada z okusom viskija. Vse skupaj je zelo, zelo posebnega okusa, tak sladoled pa je primeren za luksuzne restavracije,« pravi o svojem sladoledu mojster sladke umetnosti iz Šentilja. A to je le en izmed okusov, ki jih v teh krajih dobro znan sladoledar vsak dan znova pripravlja malim in velikim sladokuscem. Priljubljen okus, ki ga prav tako najdete le v Sladoledarni Pingo je na primer »karibski zajtrk«:

»Karibski zajtrk je tudi zelo poseben okus, na voljo je samo pri nas, sami ga naredimo, v osnovi pa gre za bananin sladoled s kavnim prelivom ter zdrobljenimi lešniki in mandlji.«

Zdi se, da skorajda nihče ne mimo kioska, ne da bi se ustavil na kepici tega sladoleda. To dokazuje gneča pred stojnico. Ena izmed zvestih strank Brigita Držan pravi, da jo ta sladoled vedno znova premami: »Kadar koli gremo mimo, se ustavimo. To je res najboljši sladoled, zato pa tudi prihajamo sem.«

31-letni sladoledar je v sladkem poslu že deset let, a poudarja, da gre pri tem sladoledu za umetnost, obrtniško delo, ki se bistveno razlikuje od sladoleda kupljenega v trgovini. Brez zadržkov pa nam tudi razkrije skrivnost dobrega sladoleda.

»Osnova je, da moraš imeti rad tisto, kar delaš, to je prvi steber. Če uživaš v tem, če vedno o tem razmišljaš in se potrudiš, mislim, da vedno boš uspel,« pravi.

Nič čudnega, da domačini trdijo: »V Šentilju imamo najboljši sladoled.« In komu verjeti, če ne tem nasmejanim, pa tudi pošteno popackanim obrazom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice