V cepilnih centrih se pojavljajo tudi napake, a po besedah Jelka Kacina manjši delujejo veliko bolje kot večji.

Med dobavami cepiv imamo najbolj stabilno, redno in največjo dobavo cepiva proizvajalca Pfizer. Od njih vsak teden dobimo več kot 50 tisoč odmerkov, konec tega meseca dobimo še dvakrat toliko, je na današnji vladni novinarski konferenci dejal Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19.

Povečan tempo cepljenja se bo tako lahko nadaljeval tudi v juniju. 

Maja Slovenija dobi 330 tisoč odmerkov cepiv, od tega jih bo več kot pol šlo za prva cepljenja, nekaj pa za druge odmerke, torej že cepljenim. 

Za zdaj imajo cepljeni v Sloveniji s cepivom AstraZenece v redu izkušnje, pravi Kacin, a ta dobavitelj ne izpolnjuje svojih pogodbenih obveznosti. Dobava je namreč manjša, kot je bilo naročeno. 

Velika prednost cepiva AstraZeneca pa je po besedah Kacina, da nudi najdaljšo zaščito, kar devetmesečno. 

Svoje dobave pa je močno povečala Moderna, ki ta mesec prvič dobavlja cepiva vsak teden. Tako vlada ta mesec cepilno strategijo lažje načrtuje. 

Računajo pa tudi na dobavo cepiva Johnson & Johnson, katerega prednost je, da je za zaščitenost potreben le en odmerek. Z njim so bili cepljeni že olimpijci, katerih izkušnje so dobre. 

Slabo precepljena skupina med 50 in 59 let

Trenutno je skupina med 50 in 59 let tista, ki se najbolj aktivno cepi. V tej starostni skupini je cepljenih skupaj približno 70 tisoč ljudi. 

Prav zaradi slabe precepljenosti te skupine se bodo cepilni centri še ta teden osredotočali prav nanje. 

Cepljenja v manjših mestih so bolj aktivna

Kacin še dodaja, da opažajo, da so cepljenja v manjših mestih bolj aktivna, populacija se hitreje cepi. V večjih mestih pa so tudi težave s cepljenjem večje. 

Posebno uspešna so cepilna mesta, ki imajo vzpostavljeno klicno službo. To pomeni, da vsakega posameznika, ki je na seznamu za cepljenje pokličejo in naročijo. Tako je sama uspešnost in odzivnost ljudi veliko boljša. 

Kmalu pa bodo cepilni centri deležni tudi nove programske opreme, ki jim bo lajšala organizacijo pri klicanju in naročanju posameznikov, je še dejal. 

A Kacin pravi, da se na nekaterih cepilnih mestih pojavljajo tudi napake. Nekaj jih je vezanih na napačno cepivo, kot na primer, da osebo pokličejo na drug odmerek s cepivom Pfizer, a je bil s prvim odmerkom cepljen s cepivom AstraZeneca. 

Pojavljajo se tudi napake vezane na prioritetne skupine, kot na primer, da iz cepilnih centrov pokličejo mlajše osebe, starejše pa preskakujejo. 

Pogodbe za prihodnje leto se pripravljajo

Kacin pa je potrdil, da se že pripravljajo pogodbe z dobavitelji cepiv za naslednje leto. Tako se bo cepljenje nadaljevalo, morda tudi z drugačnimi cepivi. 

Pove, da bodo tudi ta teden poslušali predstavitve delovanja drugačnih cepiv. Iščejo taka, ki bi delovala tudi na nove seve, ki se pojavljajo. 

Želijo si tudi, da bi potrdili cepivo, s katerim bi lahko cepili tudi mlajše od 18 let. Taka cepiva bodo imela prednost, pove Kacin. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

RAZLOŽITE ZAKAJ ŠE VEDNO UMIRA 8-9 STAROSTNIKOV NA DAN TOREJ ISTO KOT POL LETA NAZAJ ČE PA CEPIVO BAJE DELUJE HAHAHAHAA

Neviden (nepreverjen)

Ker ne deluje'nikoli ni in nikoli ne bo,ker se sev spreminja in ni tak ba bav kot nam pravijo,ha ha,vsak prehlad vsako leto na poletje izgine'cepci"kako dolgo še boste lagali?

In reply to by dd (nepreverjen)

Žalost (nepreverjen)

dd in neviden imam občutek, da je to ena ta ista oseba. V prvem nazivu pišeš z velikimi črkami a v drugem končno z normalnimi-pismenimi črkami to pa je slaba krinka.

Neviden (nepreverjen)

Cepec"misliš ,da sem edini ki isto misli?pojdi še mal pocecat.

In reply to by Žalost (nepreverjen)

Rame (nepreverjen)

Ker mogoče razmišljamo s svojo glavo🤔

Starejše novice