130 slikopleskarjev je danes napolnilo Osnovno šolo Ormož. Tako so zrdužili tradicionalno državno tekmovanje in humanitarno noto.

80 domačih in 50 slikopleskarjev iz tujine je poskrbelo za posebej pisan dan več kot 400 učencev ter učiteljev Osnovne šole Ormož. Danes je namreč pod njihovo streho na sporedu tradicionalno državno tekmovanje v slikopleskarskih spretnostih, prav tako pa temu tradicionalno dodajajo humanitarno noto.

»Upamo, da bo pleskanje naše šole za katerega izmed učencev tako zanimivo, da se bo odločil za poklic slikopleskarja,« je ob akciji povedal Aleksander Šterman, ravnatelj Osnovne šole Ormož.

Znani obrazi 'narisali' šolski logotip

Poleg ormoškega župana Danijela Vrbnjaka sta se v jutranjih urah akcije pridružila še Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, in Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, nekdanja učenka Osnovne šole Ormož. Na veliko navdušenje ravnatelja šole Aleksandra Štermana so se z nanašanjem akrilnih barv spretno lotili ustvarjanja maskote in zaščitnega znaka Osnovne šole Ormož.

Foto: Anže Petkovšek

Zanimiva statistika

Slikopleskarji so se v enem dnevu lotili kar pet tisoč kvadratnih metrov zidnih površin šolskih hodnikov in učilnic. V stari del šole so uvrstili humanitarna dela, v prizidku pa je potekalo letošnje 21. državno tekmovanje. V tekmovalnem delu je sodelovalo 16 slovenskih slikopleskarjev, v humanitarnem pa jih je kar 116 polepšalo šolo. Med njimi tudi 36 dijakov oziroma vajencev: deset iz Maribora, šest iz Kranja ter 20 iz tujine.

  • 1.800 litrov barv in premazov
  • več kot 1.000 valjčkov in čopičev
  • 29.000 metrov zaščitnih lepilnih trakov
  • 10.000 kvadratnih metrov pokrivnega papirja in folij za zaščito tal in opreme
  • 30 gipskartonskih plošč za popravilo dotrajanih sten
  • 1.600 delovnih ur v enem dnevu
  • dela so vredna več kot 80.000 evrov
Foto: Anže Petkovšek

Tradicija obrti in pomoči povezana s Ptujem

Letno državno tekmovanje slikopleskarjev v Sloveniji poteka že od leta 1999 in je z leti preraslo v enega največjih humanitarnih projektov v državi. Stanovski kolegi iz drugih evropskih držav so se akcije začeli udeleževati po letu 2014, zato je humanitarna akcija v zadnjih šestih letih dobila mednarodni pridih.

Ideja za humanitarno-tekmovalno akcijo je nastala leta 1999 v gradbeni sekciji Območne obrtno-podjetniške zbornice Ptuj in se je pod njenim okriljem izvajala do 2009.
Takrat je bil predsednik zbornice Branko Goričan, ptujski slikopleskar. V letu 2010 pa je zaradi zahtevnosti in povečanega obsega celotne akcije, organizacijo prevzela Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Pivčeva ne pozna meja .....grozno !

Starejše novice