Psi so v večini evropskih držav predvsem hišni ljubljenčki, so pa med njimi tudi taki, ki so namenjeni le zabavi, in zato potrebujejo našo pomoč.

Hrti,  ki so vzrejeni za lov in pasje dirke, pogosto živijo v slabih življenskih razmerah. Ko odslužijo svoj namen, jih pogosto zavržejo ali jih kar evtanazirajo. Slovenci takšne hrte z veseljem posvajajo in jim tako rešujejo življenja, poroča STA.

V Sloveniji so najpogostejše posvojitve dveh vrst hrtov: ‘odsluženih’, angleških hrtov (greyhoundi), in španskih hrtov (galgi).

Angleške hrte vzrejajo za tekaške dirke na Irskem, v Veliki Britaniji, Avstraliji, Združenih državah Amerike in drugod, kjer so pasje dirke uveljavljene kot različica iger na srečo, galge pa vzrejajo v Španiji in so namenjeni lovu na zajce. Pasje dirke in lov na zajce sta namenjena le človeški zabavi.

Urška Petek iz društva Hrtji svet Slovenije, je za STA povedala, da je usoda obojih že tekom življenja, še bolj pa, ko odslužijo svojemu namenu in lastnikom niso več koristni, podobna. Dokler tekmujejo, so okrog 23 ur na dan zaprti v boksih, ena ura na dan pa jim je namenjena za trening. Po besedah Petkove navadno bivajo v zelo slabih pogojih. Večina po nekaj mesecih ali letih konča na cesti, tudi z odrezanimi ušesi, da ni možno izslediti lastnika. Velikokrat pa hrte enostavno evtanazirajo in odložijo na posebnih pasjih deponijah. »Le približno petina jih najde pot v posvojitev,« je povedala.

Slovenci vsako leto posvojijo približno 80 hrtov

»Preko društva Hrtji svet Slovenije je bilo od ustanovitve leta 2009 posvojenih približno 340 hrtov, kar je približno 30 hrtov na leto,« je za STA povedala Petkova.

Opozorila pa je tudi na to, da ljudje večkrat zmotno mislijo, da ti psi potrebujejo veliko gibanja. Hrti so zelo različnih karakterjev, velikokrat so tudi zelo umirjeni. Kljub temu pa potrebujejo redne sprehode in ljubeč dom, velikokrat tudi ogromno podpore, pomoči in pozornosti, da se socializirajo in prilagodijo na normalno življenje. V društvu pa ves čas opozarjajo, da naj posvojeni hrti, razen na poligonu, ostanejo na povodcu, saj so jih vzgajali, da tečejo, ko zagledajo vabo.

Preko Društva za pomoč hrtom Slovenci na leto posvojijo povprečno 50 hrtov, je za STA dejala predstavnica društva Nina Žepič. Večina posvojenih je španskih hrtov. »Najpomembneje je, da vemo, od kod hrt prihaja, kaj se je okvirno z njim dogajalo in kakšen je značajsko. V prvih dneh je najbolj važno, da se mu zagotovi mirno okolje,« je še povedala o skrbi za hrta po posvojitvi.

Žepičeva je poudarila tudi to, da živali večinoma zelo hitro po posvojitvi zaživijo normalno življenje, pri nekaterih pa se pojavi kakšna oblika plašnosti, na primer, da se bojijo palice ali moških. Takim lastnikom v društvu priporočajo strokovno pomoč, s katero lahko hrti hitro začnejo normalno živeti.

Pasje dirke so po svetu razširjene od leta 1920, iz Združenih držav Amerike so se prenesle tudi v Evropo in nato močno pridobivale na priljubljenosti. V Sloveniji hrtov ne vzgajajo za lov ali dirke, nam najbližje pa še tekmujejo na Madžarskem. So pa ljubitelji hrtov zgroženi nad dejstvom, da je tudi pri nas zadnjih nekaj let možno staviti za pse, ki tekmujejo na pasjih dirkah.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice