FOTO: osebni arhiv
Na žariščih koronavirusa se nahajajo tudi Slovenci in Slovenke.

Iz Kitajske se nam je tako v preteklih dneh javil eden od Pomurcev, ki si kruh služi ravno v državi, od koder izvira koronavirus. Ko se je vračal v na Kitajsko, natančneje v Hangzhou, je bil na krovu letala tudi potnik, okužen s koronavirusom.

 »Res je. Na mojem letu je bil potnik, ki je bil okužen s koronavirusom, zato je kitajska vlada poiskala vse potnike iz tega leta in odredila karanteno,« nam je zaupal naš sogovornik, ki za zdaj želi ostati anonimen.

Kot nam je povedal, na kitajskem veljajo strogi ukrepi, se pa ti razlikujejo glede na območje, na katerem se nahajate

»Ukrepi karantene so odvisni od 'compounda', v katerem ste nastanjeni. Sam sem moral ostati doma, dvakrat dnevno pa sem si moral izmeriti vročino. Prav tako je zdravstveno osebje prišlo v moje stanovanje, kjer so mi odvzeli vzorec sline, naredili test, ta pa je bil negativen«.

Situacija se umirja, vsepovsod merijo temperaturo

Z njim je potovala tudi prijateljica, sicer doma iz Kitajske.

 »Bila sva na istem letu, toda ona je morala v hotel, kjer je bila sama izolirana v sobi. Karantena je trajala štirinajst dni od dneva stika z okuženo osebo. Ukrepi se zdaj spreminjajo tudi glede na to, iz katere države priletiš na Kitajsko«.

Sam pravi, da se stanje v Hangzhouju pocasi normalizira, vseeno pa je potrebno še naprej slediti podrobnim navodilom. 

»Pridobiti si je potrebno zeleno zdravstveno QR kodo, s katero lahko greš v javne prostore, torej v trgovine, restavracije in podjetja. Seveda ti na vsakem vhodu posebej izmerijo temperaturo. Potrebno je nositi maske, vse ostale stvari pa nekako bolj ali manj potekajo normalno. Je pa situacija precej manj drastična, kot se prikazuje«.

Sam je sicer zaposlen v mednarodni šoli, kjer otroci za zdaj še nimajo pouka. Se pa z ostalimi sodelavci redno dobivajo v šoli na sestankih, saj planirajo, kako rešiti situacijo v tem semestru.

Za konec še doda, da se ukrepi razlikujejo od mesta do mesta in da še zdaleč vsi ti napotki ne veljajo za celotno Kitajsko. Pravi, da so tamkajšnje oblasti delovale radikalno in hitro, kar je pripomoglo k hitri zajezitvi virusa. V mestu, kjer se nahaja sam, tako že trideset dni ni bilo potrjenega nobenega novega primera okužbe s koronavirusom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice