Ob dnevu žena smo se pogovarjali z Mišo Pušenjak, kmetijsko svetovalko, specialistko za zelenjadarstvo in okrasne rastline. Dan žena je tudi dan, ko ljudje v cvetličarnah pokupijo največ rezanega cvetja, ki prihaja iz tujine.

Kmetijska svetovalka Miša Pušenjak glavni razlog, zakaj je v Sloveniji tako majhna pridelava okrasnega rezanega cvetja, vidi v v globalizaciji oziroma uvozu. Pove, da je pri nas nemogoče po tako nizki ceni pridelati cvetje in pri tem še zaslužiti. Spotakne se tudi ob strogo zakonodajo in drago delovno silo. 

»Zadnje čase se srečujemo tudi s pomanjkanjem delovne sile. Uporaba sredstev za varstvo rastlin je zelo strogo kontrolirana, posebej v okrasnem rastlinju, ki ga je še manj, kot drugih kmetijskih panog. Brez tega se pa kvalitetno in posebej po nizki ceni, seveda, ne da pridelovati cvetja,« opozarja. 

Vse več rezanega cvetja iz tujine, nageljni že pozabljeni

Po besedah Pušenjakove prihaja vse več cvetja iz tujine, težavo pa vidi tudi v tem, da prihaja cvetje v Slovenijo preko tretjih držav. 

»Težava je v tem, da cvetje prihaja k nam preko tretjih držav. Nekoč smo imeli zagotovo veliko nageljnov, vrtnic in vse do astercov, lupinov in orhidej, ki so jih v Čatežu pridelovali za rezano cvetje. Tega vsega seveda pri nas več ni, imamo pa še vedno krizanteme, ki jih delajo mali in malo večji pridelovalci za prvi november. Očitno jim gre še vedno skozi, da se potrudijo in jih pridelajo, čeprav se včasih zgodi, da morajo dobesedno šteti te rastline, ker jih tudi davčna zakonodaja drži za vrat,« pojasnjuje.

Z uvozom tudi vprašljiva kvaliteta

»Glavni problem je v globalizaciji in uvozu. S tem, da pri sadju in zelenjavi in še kje drugje bi lahko rekli, da to kar z uvozom prihaja je res vprašljiva kvaliteta. Kar se tiče samega cvetja, moram reči, da ni toliko vprašljivo o kvaliteti in je skoraj bolj upravičeno recimo, da po neki nizki ceni dobimo kvalitetno cvetje kot pri kakšni drugi kmetijski panogi,« pove specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline. 

Določene stare sorte domačega rezanega cvetja so se povsem izgubile

Določene stare sorte rezanega cvetja so se že izgubile, predvsem te, ki so se včasih sejale po vrtovih, spet nekatere pa se ponovno vračajo nazaj. 

»Nekaterih vrst še izredno malo vidiš. Nekatere dvoletnice, kot so turški nageljčki, se tudi počasi vračajo na vrtove, ne v trgovine. Včasih smo na primer za vsak praznik kupili rezano cvetje, danes pa pogosteje kupimo orhideje, primule in kakšne druge lončnice, ki so skoraj zastonj oziroma zelo poceni,« opaža Pušenjakova. 

Z uvozom prihajajo tudi novi škodljivci in bolezni

Pušenjakova veliko nevarnost vidi prav pri uvozu, saj z njim v Slovenijo, poleg rezanega cvetja, grmičevja, balkonskega cvetja in lončnic, prihajajo tudi novi škodljivci in nove bolezni.

»Taki najbolj tipični primer je pušpanova vešča. To je popolnoma nov škodljivec, ki je naredil pri nas takšen 'harakiri' po vrtovih, da mislim, da je najmanj polovico pušpanov že odšlo. Druga stvar je pa v tem, da zelo počasi ali pa skoraj nemogoče k nam pridejo sredstva, ki ga zatirajo,« še opozarja.

»Dve leti nazaj sem bila v Franciji, kjer imajo v vseh vrtovih feromone, s katerimi lovijo to veščo, skratka na čisto naravni način. Tudi feromon mora biti pri nas registriran in se ga mora dovolj prodati. Ker smo tako majhni, imamo potem s temi stvarmi velike težave. Imamo težave z uvozom škodljivcev, nastanejo pa še večje težave, ko hočemo tega škodljivca zatirati,« nam pove.

Javne površine premalo urejene z okrasnimi gredicami

»Lahko rečem, da sledimo trendom v Evropi, če pa gremo na Ptuj tja, od koder prihajam, pa mi stojijo lasje pokonci. Od tega, da so v zadnjih štirih letih podrli ne vem koliko dreves, nekatere sicer upravičeno, da se razumemo. Prav tako ljudje delajo 'harakirije' po drevesih, pa tudi javne službe, kako obrezujejo ta drevesa, do tega da nimajo neke velike domišljije, kaj bi naredili na gredicah. Imamo tudi grozna krožišča. Na tem mestu bi apelirala na čisto vse župane, naj si vzamejo čas, naj najamejo strokovnjake za to, da bodo vzdrževali okrasne gredice. Turistično mesto, kot je Ptuj, bi lahko tudi takšne stvari začelo vzdrževati,« pove specialistka Pušenjakova. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice