Varnostni sosvet Mestne občine Maribor je ugotovil, da imamo v Mestni občini Maribor »ugoden trend varnostnih pojavov«. Kdo bo stopil pred svojce tragično preminulega 25-letnika in to ponovil?

18. december 2017. Na dvorišču ene izmed stanovanjskih poslopij na Kettejevi ulici v Mariboru obleži ubit moški. Ne traja dolgo, ko smo znova šokirani. 7. januar 2018. Po krvavem pretepu na Vodnikovem trgu ostane hudo ranjen 25-letnik. Zaboden. Tri dni za tem njegovo življenje ugasne. 8. januar. Na mariborski avtobusni postaji je poškodovan 62-letni Mariborčan. Dva neznanca sta ga v sanitarijah zbrcala in oropala. 10. januar. Domnevno streljanje v gozdu na Tezenski ulici, neznanci naj bi ciljali vozilo 34-letnik. To so zgolj najodmevnejši varnostni dogodki v Mariboru v manj kot mesecu dni. 

Potem pa prejmemo sporočilo za medije z naslovom »Ugoden trend varnostnih pojavov v Mestni občini Maribor«. Kdo bo stopil pred svojce žrtev in jim to poved ponovil?

»Maribor je varno mesto.« 

V Mariboru se je včeraj na 8. seji sestal Varnostni sosvet Mestne občine Maribor. Seveda, člani niso mogli mimo »trenutno aktualne tematike varnostnih pojavov v Mestni občini Maribor«. Ugotovili so, da »je trend v Mestni občini Maribor ugoden, saj število kaznivih dejanj v zadnjih petih letih pada«.

Danijel Lorbek, direktor Policijske uprave Maribor, je na sosvetu zatrdil, da ni bilo niti eno kaznivo dejanje zoper življenje in telo, ki se je zgodilo na območju Mestne občine Maribor, posledica organizirane kriminalitete, vsa kazniva dejanja pa so preiskana. Maribor je - tako ugotavlja sosvet - varno mesto. 

Kako se počutite v Mariboru?

Da se v Mariboru ne glede zadnje »izstopajoče varnostne pojave« počuti varno tudi prvi mož mariborskih kriminalistov Robert Munda, smo izvedeli na zadnji novinarski konferenci Policijske uprave Maribor. »Maribor in Slovenija sta varna. Mogoče pa je vaš občutek drugačen,« je odgovoril na vprašanja novinarjev, kot da ob zadnjih dogodkih v štajerski prestolnici ne bila na mestu. Munda je svoje občutenje tudi pojasnil:

»Kako se počutite vi, ko se sprehodite po Mariboru? Jaz se velikokrat osebno sprehodim po Mariboru, tudi grem v lokale in tudi želim čutiti tisto, kar čutijo ljudje, ko so na primer na zabavi. Pa moram povedati, da jaz osebno nimam tega občutka, da bi tu bilo tako. Če pa se motim bom zelo vesel, če mi bo kdo to povedal.«

Se v Mariboru počutite varno?

Choices

Število vseh kaznivih dejanj upada

»Že zadnjih nekaj let beležimo upade kaznivih dejanj, beležimo tudi odstopanja v smislu upada premoženjskih kaznivih dejanj. To je statistika. Vsebinsko, kako se nek posameznik počuti pa je čisto nekaj drugega. In mene bolj zanima, kako se ljudje počutijo. Praviloma se po anketah počutijo varno. To me zadovoljuje,« pravi šef mariborskih kriminalistov in sklene nekoliko neoptimistično: 

»Obžalujem vsako žrtev. Aktivno bomo delali tako dolgo, dokler ne bomo imeli nule, ampak veste to pričakovati v današnji družbi, je iluzorno.«

Kot, da se nič ni zgodilo ...

Ponavljanje v eno, da je Maribor varno mesto, vse bolj daje vtis, da vendarle vse ni tako rožnato. Mariborski župan Andrej Fištravec je na seji sosveta dobil drugačen občutek. 

»Po prvih skorajda dokončnih statističnih podatkih se varnost v mestu, tako kot zadnjih pet let, še naprej izboljšuje. Kljub povečanim aktivnostim policije je prekrškov in kaznivih dejanj v celoti manj, pri čemer Maribor tudi bistveno zaostaja za največjim slovenskim mestom – Ljubljano. To pomeni, da smo prebivalci v Mariboru mnogo bolj varni kot v Ljubljani, pri čemer je splošna stopnja varnosti v celotni Sloveniji še vedno med najvišjimi v Evropi in v svetu.«.

So Ljubljani torej manj varni, kot smo v Mariboru? To pravi statistika. 

Lani je bilo na območju mariborske policijske uprave, ki poleg širše mariborske zajema še ptujsko in ormoško okolico, 5 umorov, 2 uboja in trije poskusi umora. Ob tem so ptujski policisti konec leta obravnavali še napeljevanje k dvojnemu umoru. Za primerjavo. V lanskem letu so ljubljanski policisti na dvakrat večjem območju, kot ga pokriva Policijska uprava Maribor, obravnavali tri umore in tri uboje, leto pred tem pa en umor in tri uboje.

Več o krvavi statistiki na tej povezavi: Število umorov v Mariboru se dviguje. Zakaj?

Kljub tej statistiki je Varnostni sosvet Mestne občine Maribor ugotovil, da imamo v sami Mestni občini Maribor »ugoden trend varnostnih pojavov«. Mimogrede. Ta isti varnostni svet se je v letu 2016 sestal trikrat - predzadnjo sejo so opravili 15. novembra 2016, lani pa zgolj enkrat.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow80 (nepreverjen)

14.9.2017
Moškega, ki je prodajal karte, je obstopilo kar okoli 20 oseb, po njegovem prepričanju so dajale videz Viol. Oškodovali so ga za 75 evrov. Očitno je oškodovanec opozorila policije, naj ne prodajajo vstopnic na takih mestih, preslišal, so še sporočili s PU Maribor.

Narobe svet. Da si policija sploh upa nekaj takega izjavit. Me zanima ce je tudi ta dogodek raziskan, in ne gre za organiziran kriminal. Da policija na zrtev vali krivdo, in zrtve ni sposobna zascititi ceprav ve, da obstaja nevarnost...disfunkcionalna in neprofesionalna policija.

Starejše novice