Snaga je na 49. lokacijah v Mariboru uredila posebne zabojnike, v katere boste lahko odvrgli elektronske odpadke, ki so svoje že odslužili.

Na 49. lokacijah ekoloških otokov v Mariboru in na izbranih lokacijah v primestnih občinah, je Snaga danes predala v uporabo zabojnike, v katerih bodo občani lahko ločeno zbirali e-odpadke. Gre za drobno odpadno električno in elektronsko opremo – mobilne telefone, ure, tipkovnice, miške, radijske sprejemnike, male kuhinjske aparate … Letno naj bi tako nastalo približno 40 milijonov ton električnih in elektronskih odpadkov, ki jih ne uspemo tako hitro predelati oziroma uničiti, kot proizvajamo nove.

Kar 80 odsotkov mobilnih telefonov se da reciklirati

Po ocenah strokovnjakov po Evropi v predalnikih leži okoli 100 milijonov odpadnih mobilnih telefonov. Ti aparati so v 80 odstotno reciklabilni, torej jih je mogoče predelati tako, da njihove odslužene dele uporabimo za nove surovine. Iz ocenjene količine odpadnih mobilnih telefonov po Evropi lahko pridelamo 2,4 toni zlata, 25 ton srebra, ena tona paladija in 900 ton bakra.

 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice