Čeprav je bilo na dvoetažnem mostu v Mariboru po potresu z žariščem v bližini Zagreba opaziti okrušene stebre, pristojne službe zagotavljajo, da so mariborski mostovi še vedno varni za promet.

Dežurna intervencijska ekipa javnega podjetja Nigrad je ob prisotnosti strokovnjaka za statiko Metoda Krajnca v nedeljo dopoldne pregledala mariborske mostove s kopnega, danes pa so s čolnom pregledali še tiste dele mostov, ki so dostopni samo z vode, poroča STA.

Pod drobnogled so vzeli Malečniški, Stari, Titov in dvoetažni most ter pri slednjem že med nedeljskim pregledom ugotovili manjše poškodbe, ki so jih povezali s potresom. Z nekaterih stebrov, ki povezujejo obe etaži mostu, se je namreč odkrušil del materiala.

Statik je že v nedeljo presodil, da so kljub temu vsi mostovi statično stabilni in torej varni za uporabo. Takšno je njegovo mnenje tudi po današnjem ogledu. »Pri včerajšnjem ogledu se je videlo, da je na dvoetažnem mostu lokalno odpadel zaščitni sloj betona, ki pa je odpadel zaradi korozije armature. Bile so že razpoke in potem se je to odkrušilo. Ni pa videti globinskih poškodb na stebrih, zato statično most ni ogrožen,« zatrjuje Metod Krajnc, strokovnjak za statiko.

»Danes, ko smo s čolnom pogledali mostove še od spodaj, ni bilo videti dodatnih poškodb od potresa, so pa mostovi močno načeti korozijsko, zato se bo treba tega v doglednem času lotiti in popraviti,« še dodaja Krajnc.

Kot so povedali v Nigradu, je njihova intervencijska ekipa danes opravila tudi pregled Košaškega nadvoza, kjer prav tako ni našla kakšnih poškodb, ki bi jih povzročil nedeljski potres z magnitudo 5,3 in žariščem deset kilometrov severno od Zagreba.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Še dobro, ka je bil potres in so šli gledat te mostove.

Kaj pa v Zagrebu (nepreverjen)

24sata hr/potres-u-zagrebu

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Starejše novice