Finančna uprava je sporočila, da delavka migrantka samomora ni mogla storiti zaradi položnice z visokim davkom. Ker položnice ni bilo.

Na obtožbe Sindikata delavcev migrantov Slovenije, da je delavka iz Prekmurja ob prejetju položnice s strani Finančne uprave Republike Slovenije zaradi obupa in nezmožnosti plačila izhod videla le v samomoru, o čemer so opozarjali tudi na sobotnem shodu, se je danes odzvala finančna uprava. Kot pravijo, se doslej na očitke niso ozirali, saj so spoštovali njihov boj za pravice, a zdaj naj bi delavci migranti šli čez mejo dobrega okusa.

Pokojni delavki je pripadalo vračilo dohodnine

S polaganjem cvetja pred vrati mariborskega finančnega urada v spomin delavke migrantke so v sindikatu nakazali, koga krivijo za njeno smrt. Pokojna zavezanka naj bi s strani FURS prejela položnico za plačilo davka v višini 5000 evrov. Finančna uprava je zato zaprosila sindikat delavcev migrantov za podatke te delavke, a njene identitete niso želeli razkriti. A FURS je raziskoval in tudi s pomočjo neformalnih virov naletel na zanimiva odkritja:

"Zavezanka je v začetku aprila prejela informativni izračun dohodnine za leto 2015. Sestavni del tega informativnega izračuna, na osnovi katerega naj bi po mnenju SDMS naredila samomor, pa ni bila položnica v višini 5000 evrov. Omenjeni informativni izračun dohodnine sploh ni vseboval nobene položnice. Nasprotno. Na podlagi informativnega izračuna za leto 2015 zavezanki pripada celo vračilo dohodnine."

So si delavci migranti zgodbo izmislili?

"V Finančni upravi RS ne moremo in ne želimo soditi, zakaj so se v SDMS odločili za tako neutemeljene očitke zoper finačno upravo. Upamo zgolj, da se v prihodnje v svojem boju za pravice ne bodo več posluževali takšnih in podobnih metod, ki neutemeljeno in brez konkretnih podatkov diskreditirajo Finančno upravo RS," so še zapisali.

Odzvali so se tudi delavci migranti

V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije so očitke FURS označili za sprenevedanje in trdijo, da je pri vsakem informativnem izračunu tudi položnica: "Navedba, da naj bi zavezanki po informativnem izračunu pripadalo celo vračilo dohodnine v nobenem primeru ne drži, saj pri informativnih izračunih niso upoštevane še nobene olajšave." Obenem pa finančni upravi sporočajo, da ni njihovo delo tisto, ki bi preseglo meje dobrega okusa, ampak po besedah sindikata dober okus presegajo astronomske odločbe s položnicami, tudi višjimi od 5000 evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice